Videó

Kína egy év alatt 4 millió hektár erdőt ültetett – lenyűgöző felvételek az eredményéről

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 8:51

2023-ban Kína jelentős előrelépést tett a hegyek, folyók, erdők, mezőgazdasági területek, tavak, füves területek integrált védelmében, az erdősítésre irányuló erőfeszítéseik pedig igen gyümölcsözőek – derült ki a hivatalos adatokból a 46. kínai nemzeti faültetési napon. Az ország több mint 4 millió hektár füves területet állított helyre, és közel 2 millió hektár homokos és köves területet kezelt tavaly.

Kína zöldítési programjával komoly előrelépéseket tett, összesen 96 nagy nemzeti projektet hajtottak végre a fontos ökológiai rendszerek védelmére és helyreállítására, valamint 25 Föld zöldítési kísérleti projektet. További 63 000 négyzetkilométernyi területen sikerült ellenőrzés alá vonniuk a víz- és talajeróziót.

„A Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. országos kongresszusa (2012) óta az emberek országszerte összehangolt erőfeszítéseket tesznek, és összesen 112 millió hektár földterület zöldítését fejezték be sikeresen. Az ország erdőterülete több egymást követő évben is nőtt. A telepített erdők területe elérte a 87,6 millió hektárt, ami a világon az első helyen áll” - mondta Zhang Wei, a Nemzeti Erdészeti és Gyepgazdálkodási Hivatal (NFGA) ökológiai védelmi és helyreállítási osztályának vezetője.

Liu Shirong akadémikus a Kínai Mérnöki Akadémiától (CAE) kiemelte Kína szerepét a bolygó zöldítésében.

„Az elmúlt két évtizedben Kína a negyedével járult hozzá a globális zöld területek növekedéséhez. Ez az eredmény elsősorban a sivatagi területeken, Északnyugat-Kína száraz régióiban és Kelet-Kína egyes régióiban végrehajtott nagyszabású zöldítési programokon keresztül megvalósított erdősítési erőfeszítéseinknek köszönhető. Kína elkötelezett a földterületek zöldítése iránt" - mondta Liu.

A jövőre nézve Kína újabb célokat tűzött ki, a nemzeti terv mintegy 6,67 millió hektár földterület zöldítése, amelyből 3,6 millió hektár erdősítéssel valósul meg. Az NFGA legfrissebb statisztikái szerint eddig körülbelül 467 000 hektár terület zöldítése fejeződött be. Március 10-ig több mint 8000 önkéntes faültetési kampányt indítottak országszerte.

#Videó#kína#erdő#faültetés#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk