Videó

„Mindenkiben ott van a lehetőség, attól függetlenül, hogy vak, kerekesszékes, vagy más fogyatékossággal él” – vak dj táncoltatja meg a németeket

Kiss BalázsKiss Balázs

2024. február 6. 12:46

A 29 éves Artin egy speciális billentyűzet segítségével rak össze saját számokat, a szerkezet a számítógépes parancsokat Braille-írássá alakítja át. A vak dj  hároméves karrierje alatt több nagyvárosban is fellépet, és egy német rádiónál is dolgozik.  

A látássérült német dj, Artin zenei érzéke már kisgyerekként megmutatkozott, 11 évig zongorázott. Tinédzser korában szerette meg az EDM-et vagyis az elektronikus tánczenét, ez a szerelem a mai napig tart. Az elmúlt három évben arra törekedett, hogy producerként és dj-ként hódítsa meg a zenei világot – vagy legalább megélhetési szinten űzhesse álommelóját.  

Tavaly októberben, itt Nürnbergben azt mondta egy szervező, hogy ritkán látott annyi embert táncolni, mint amikor én játszottam, utánam pedig a táncparkett fele kiürült.

– mondta a látássérült zenész.

Artin munkájához egy különleges szerkezetet használ, a laptopján lévő speciális billentyűzet lefordítja a számítógépes parancsokat Braille-írásra, így a dj minden nehézség nélkül tudja használni a keverőpultot, rendszerezheti számait és elkészítheti legújabb zenéit. A nem mindennapi dj saját példájával szeretné bátorítani sorstársait.

Mindenkiben ott van a lehetőség, attól függetlenül, hogy vakok, tolószékesek vagy bármilyen más fogyatékossággal élnek

Az elmúlt három évben Artin fellépett már Németország-szerte fesztiválokon és nagyobb zenei eseményeken. Egyebek mellett Hamburgban, Drezdában, valamint szülővárosában, Nürnbergben és a 2023-as Berlini Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon. Nagy álma, hogy felléphessen a belga Tomorrowlanden, ami a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb elektronikus zenei fesztiválja.

#Videó#vak#dj#rádió#németország#Nürnberg#tomorrowland#olimpia#braille-írás#Kultúra#zene#elektronikus zene

Címlapról ajánljuk