Videó

„Ha tudnák, milyen bunkó vagyok” – 50 éves a filmek legnagyobb átalakulója, Christian Bale

Kiss BalázsKiss Balázs

2024. január 30. 16:16

Csontsovány, túlsúlyos vagy izomkolosszus – akármit kérhetnek a rendezők Christian Bale-től, a színész teljesíteni fogja. A sötét lovag, A gépész és az Amerikai pszichó sztárja nemcsak a személyiségét, de a testét is szerepihez formálja. karrierje elején DiCaprióval versengett a munkákért, gyerekként bántalmazták filmes szereplése miatt, később pedig maga sem kegyelmezett a stábtagoknak. Christian Bale 50 éves.

Christian Bale, a nagy átalakulások embere január 30-án 50 éves lett.

A színész egyebek mellett azzal szerzett magának hírnevet, hogy nemcsak személyiségét, de testét is szerepeihez igazítja. Utoljára két éve láthatta a nagyközönség egy a Halványkék szemek című, streamingplatformokon bemutatott filmben, a mozivásznakon pedig 2022-ben találkozhattunk vele legutóbb az Amszterdamban, előtte pedig a Thor legújabb részében, ahol kifejezetten vérfagyasztó élményt nyújtott az istengyilkos főgonosz szerepében.

Bale 1974-ben született Nagy-Britanniában, és már gyerekszínészként ismertté vált. 13 évesen Stephen Spielberg háborús filmjének, A nap birodalmának köszönhetően lopta magát a lányok szívébe, 

a fiú osztálytársai közül azonban rengetegen bántalmazták akkoriban. Emiatt sokszor szinte sírva ment a filmes interjúkra.

Ezek a negatív élmények nagyban befolyásolták a hírnévvel kapcsolatos viszonyát is.

A szakmában magának való emberként tartják számon, aki szívesebben tölti az időt a családjával, mint a rivaldafényben, és nincs is túl sok barátja a showbizniszben.

Ez utóbbi nem is csoda, miután a Terminátor: Megváltás című film forgatása közben dührohamot kapott, és önmagából kifordulva nekiesett az egyik stábtagnak – erről hangfelvétel is készült. 

Egyébként Bale sincsen túl jó véleménnyel magáról: 

Ha mindenki tudná, milyen bunkó vagyok a való életben, a legkevésbé sem imádnának

– nyilatkozta egyszer.

Karrierje elején egy nagy riválissal is szembe kellett néznie: Leonardo DiCaprióval versengtek a szerepekért. 23 évesen például a Titanic főszerepét majdnem megkapta, de a rendező végül úgy döntött, nem akar még egy brit színészt Kate Winslet mellé.

Legismertebb filmjei azok, amelyekben hatalmas testi átalakulásokon kellet átmennie, így A gépész, az Amerikai botrány, az Amerikai pszichó és A sötét lovag-trilógia kiemelt jelentőséggel bírnak a karrierje szempontjából.

A gépész producere megelégedett volna azzal, ha túlméretezett ruhákkal és sminkkel hitelesítik az alvászavaros főhős testi adottságait, de Bale ennél többet akart. 

Csupán napi 200 kalóriát vitt be szervezetébe, ami állítólag egy almából, egy konzervhalból, vízből és kávéból állt, néhány korty whisky mellett. Ezen kívül a dohányzás segítette hozzá, hogy 28 kilótól szabadulhasson meg a szerep kedvéért.

Az Amerikai botrány forgatására viszont 20 kilót szedett magára, sőt még a feje búbját is leborotválta.

A sötét lovag-trilógia idejére Dávid szobrot megszégyenítő izomzatot épített magára, hogy hitelesen alakíthassa a szüleit vesztett, igazságosztó milliárdos, Bruce Wayne szerepét. Az Amerikai pszichó őrült főszerepéért is kitartóan edzett, diétázott és szoláriumozott, ugyanis a készítők egyértelműen közölték vele, hogy mást szánnak a filmbe. A sors mégis úgy hozta, hogy a produkció által kijelölt színész lemondta a felkérést. Sokan azt állítják, a visszalépéshez köze volt Bale-nek is.

 

#Videó#christian bale#színész#50#születésnap#siker#bántalmazás#leonardo dicaprio#rivális#évforduló#Kultúra#film#batman#ma

Címlapról ajánljuk