Videó

Attól tartottak, hogy a szeme összezsugorodik, mint egy mazsola – videón a férfi, akinek az arcát elpusztította a távvezeték

rtl.hurtl.hu

2023. november 10. 9:04

A férfit munka közben érte a baleset, a sebészek most próbálják helyreállítani az arcát. Ehhez egy világelső beavatkozást is elvégeztek.

Megtörtént a világ első teljes emberi szem átültetése – számolt be róla az AP hírügynökség. Aaron James arcának nagy részét és az egyik szemét egy nagyfeszültségű távvezeték pusztította el. Bal karját is amputálni kellett. Most új bal szemet kapott, a NYU Langone Health sebészei azt remélik, hogy a hiányzó szem pótlásával jobb kozmetikai eredményeket lehet elérni a részleges arcátültetéssel, az új szemgödör és szemhéj alátámasztásával. Egyelőre mindenki bizakodó, bár arra kicsi az esély, hogy a donorszemmel majd láthat is a férfi.

Jó érzés, bár még mindig nem mozog a szemhéjam, pislogni sem tudok. De már érzek valamit 

– mondta James, majd hozzátette: mindig kell lennie egy elsőnek, amiből tanulni lehet, és aki talán segíthet a következő páciensnek.

Bármi történjék is ezután, James műtétje a tudósok számára felbecsülhetetlen adatokkal szolgálhat arra nézve, hogy az emberi szem hogyan képes gyógyulni.

Nem állítjuk, hogy vissza fogjuk állítani a látást

– mondta Dr. Eduardo Rodriguez, a NYU Langone plasztikai sebészetének vezetője, aki a transzplantációs csapatot is irányította. „De kétség sem fér hozzá, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá” – tette hozz.

Egyes szakemberek attól tartottak, hogy a szem gyorsan összezsugorodik, mint egy mazsola. 

Ehelyett, amikor Rodriguez a múlt hónapban felnyitotta James bal szemhéját, a szeme ugyanolyan dús és folyadékkal teli volt, mint a saját jobbszeme.

Most a kutatók James agyát vizsgálják, és már találtak is néhány rejtélyes jelet a sérült látóidegeknél.

A csapat az orrot, a bal felső és alsó szemhéjat, a bal szemöldököt, a felső és alsó ajkakat, valamint a jobb szem alatti szöveteket is átültette. A 21 órás műtét közben a csapat az adományozott látóideget James korábbról megmaradt idegeivel kötötték össze, és a donortól származó speciális őssejteket fecskendeztek belé.

A múlt hónapban bizsergés jelezte az arcidegek gyógyulását. Rodriguez óvatosan megnyomta a csukott szemet, és James érezte azt, igaz, nem a szemhéján, hanem az orrán.

#Videó#szemátültetés#transzplantáció#arcrekonstrukció#Külföld#ma

Címlapról ajánljuk