XXI. Század

„Amikor egy szeretkezés megtörténik, akkor hogyan csörömpöl a hímvessző” – Weöres Sándor pajzán versei csak a halála után jelenhettek meg

rtl.hurtl.hu

2023. november 5. 19:08

Weöres Sándor a magyar irodalomtörténet legendás alakja, akinek egészen sajátos viszonya volt a nőkkel és az alkohollal. Az utóbbival sohasem számolt le, de felesége, Károlyi Amy valószínűleg megmentette a korai haláltól. Weöres Sándor lelke sohasem nőtt igazán fel, naiv őszintesége egész életét végigkísérte. Pajzán versei viszont csak halála után jelenhettek meg.

Weöres Sándor 1913-ban Szombathelyen született, anyja kedves, tanult asszony volt, apja viszont egy kemény katonatiszt, akinek volt, hogy eljárt a keze. Amíg az érzékeny kisfiú a libákra vigyázott, bottal rajzolt elképzelt világokat a porba. A falubéli gyerekek együtt játszottak az utcán, ő egyedül kucorgott a padláson. Felnőtteknek való szépirodalmat olvasott, és a biztonság kedvéért még a létrát is felhúzta, nehogy valaki megzavarja nyugalmában. Ezt a saját, álmodozó világot felnőttkorában is megtartotta.

A füzeteit végigtekintve, ezeket a versfüzeteit, amelyekben olykor labdarúgó meccsek eredményei, olykor a nemzeti dal cirill betűs átírása, olykor kitalált világok rajza, népszámlálási adata, időrendi táblázata, mindenféle kronologikus rendje, kitalált kultúrája, kitalált nyelve van

– mondta Tóth Péter irodalomtörténész a XXI. századnak.

A lelke sosem nőtt fel igazán, a naiv őszintesége sok kellemetlenséget okozott, sokszor tűnt elveszettnek a hétköznapokban. Talán ezért is kezdett el inni, amitől még felesége, Károlyi Amy sem tudta eltiltani. A legenda szerint élete végig hozatott a postással – vagy akivel éppen tudott – valamilyen alkoholt. Persze azért feleségének is akadtak részsikerei.

„Amikor azt mondta Károlyi Amy, hogy most nem ihatsz, és mondta a Károly Amynak, ha én most nem ihatok, akkor elválok, és elindult a kocsma felé. Károlyi Amy utána kiáltott, hogy ha most nem jössz vissza, akkor soha többé ne is gyere. És nem ment el kocsmába” – mondta Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. De azért ez volt a ritkább.

Amikor inni akart, akkor ivott, és ez Károlyi Amyt rengetegszer bosszantotta. Azért is, mert féltette. Van is arról anekdota, hogy ha ők nem házasodnak össze – sok költőtől meg irodalomtörténésztől nyert ez megállapítást –, akkor vélhetően 35-40 éves koráig élt volna, tovább nem.

Szerencsére nem így lett, pedig Weöres Sándor saját bevallása szerint egy „gerlebutaságú nőt” akart volna elvenni, hogy kötöttségek nélkül folytathassa életvitelét. Aminek része volt a szex és a pajzán versek is, noha sohasem volt nagy nőcsábász, és gyakran megesett, hogy fizetett az együttlétekért.

Amikor egy szeretkezés megtörténik, akkor hogyan csörömpöl a hímvessző. Ilyeneket is meg tudott írni

– mondta Lutter Imre, aki hozzátette, hogy az ilyen írásai csak halála után tudtak megjelenni.

Kerekes Borbála filmjében persze Weöres Sándor fantasztikus és kevésbé pajzán versei lesznek a központban. A gyerekversek, amelyekről a XXI. századból majd kiderül, hogy nem mindig gyerekeknek írta. Van, ami inkább szerelmes vagy politikai költemény.

A XXI. század következő adását megnézhetik hétfőn a késő esti Híradó után az RTL-en.

#XXI. Század#Weöres Sándor#Kultúra#irodalom#ma#Videó

Címlapról ajánljuk