Videó

Helikopterbaleset szemtanúja: Először azt hittük, gyakorlat, aztán az ötödik kör után láttuk, hogy nagy baj lehet

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. szeptember 8. 13:16

Dániel Gábor egy vitorlásversenyt felügyelt éppen, amikor csütörtök délután gyakorlatozás közben a Balatonba zuhant a rendőrség helikoptere. 30-40 másodperc alatt a helyszínen volt. A Híradónak azt mondta, a helikopter kétfős legénysége viszonylag könnyen kijutott az oldalára borult gépből. Szerinte a bajba került helikopter alatt hajózó katamaránról lehetett különösen ijesztő az élmény. 

Zamárdi és Balatonszéplak határában vették észre Dániel Gáborék csütörtök délután, hogy egy helikopter furcsán viselkedik. Kb. 400 méterről nézték, amint a gépnek repülés közben megbillen az eleje, majd többször megpördül a tengelye körül, és a Balatonba csapódik – mondta el a szemtanú az RTL Híradónak.

Dániel Gábor a csütörtök délután is zajló Rooster-Monautix EurILCA Europa Cup és ILCA Országos Bajnokságot felügyelte éppen a tavaon, így 30-40 másodperc múlva már ott is voltak a helyszínen. Addigra a gép elsüllyedt, a személyzet pedig mentőmellényben várta, hogy kimentsék őket. 

Az alábbi videót a zuhanásról egy német turista készítette és bocsátotta a Híradó rendelkezésére:


Dániel szerint a baleset helyszínén nem olyan mély a víz. A kétfős legénység egyik tagja a helikopter tetejéről rugaszkodott el a mentőcsónakba. 

Kettejük közül láthatóan csak az egyik férfi volt sokkos állapotban, a másik elmesélte, hogy szerinte műszaki probléma vezethetett a balesethez, mert „elfogyott az erő a gépből”.

A gép egyben maradt, az ablakai viszont betörhettek – mondta Dániel Gábor. A helikopteren ülő két ember viszonylag könnyedén ki tudott mászni az oldalára borult gépből. 

A mentés után még a vízen úszó eszközöket is megpróbálták összeszedni. Megjelölték a helikopter helyét egy bójával, hogy semmilyen jármű ne hajózzon rá, és később a kiemelésnél könnyen megtalálják.

Dániel Gábor megemlítette, hogy a közelben volt egy katamarán is egy fővel. Ő 50-100 méteres távolságban lehetett a zuhanó helikoptertől, így Dániel szerint számára még félelmetesebb lehetett a 30 méter magasan pörgő gép látványa. Ami aztán szerencsére úgy csapódott a Balatonba, hogy senki nem sérült meg súlyosan.

#Videó#balaton#helikopter#mentés#szemtanú#Híradó#lezuhant helikopter#rendőrségi helikopter#ma#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk