Videó

Szente Vajk: Van egy főhősnőnk, aki a halállal esik szerelembe, és ez nagyon izgatja az emberek fantáziáját

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 21:59

Szente Vajk filmet rendez színpadon – mondja Polyák Lilla, és valahogy így is kell elképzelni a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára megálmodott Elisabeth című musicalt. Idén is Stahl Judit vezeti be a színházkedvelőket a Szegedi Szabadtéri Játékok kulisszái mögé. Hogy lehet-e tenni a szabadtéren megváltozó hangzás, vagy a napsütés miatt felforrósodott színpad ellen kiderül a beszélgetésből, ahogyan az is mi fogja leginkább meglepni a nézőket.

A 2022-ben Szabadtéri Szalon néven megújult, online „közönségtalálkozó” ezúttal is a Szegedi Szabadtéri Játékok Facebook-oldalán lesz látható. Az élő közvetítések lehetővé teszik, hogy a rajongók a világ bármely pontjáról követhessék Stahl Judit és a Fesztivál előadásait képviselő vendégei kötetlen beszélgetéseit.

A Szabadtéri Szalonnak négy adása lesz, mindegyik a Szegedi Szabadtéri Játékok négy, Dóm téri bemutatójához kapcsolódik. 

A fenti videóban látható beszélgetésben ezúttal Sylvester Lévay és Michael Kunze Elisabeth című musicalének alkotói csatlakoznak Stahl Judithoz a szegedi Reök-palotában, és mesélnek a magával ragadó előadás szegedi bemutatójának előkészületeiről. Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője, az előadás rendezője mellett a címszerepet alakító Polyák Lilla, a Zsófia főhercegnőt játszó Märcz Fruzsina és a Luigi Lucheniként látható Szemenyei János fogadta el a Szabadtéri Szalon meghívását.

A nagyszabású musicalt – amelyben a Halál a főszereplő, aminek alakját a valódi Sisi által írt versek ihlették – az egyik legnépszerűbb zenés színházi darabként tartják számon. 1992 óta  világszerte töretlen a sikere. Magyarországon négy évvel később mutatkozott be épp a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, majd évekig a Budapesti Operettszínház adott otthont a produkciónak. A musicalt 2019-ben Győrben is bemutatták, Forgács Péter rendezésében. 2021. október 15-én pedig megtörtént a kecskeméti bemutató is. 

Szerelem, halál, szabadságkeresés és ármány, egy nagyívű történelmi tabló, aminek középpontjában a magyar történelmi emlékezetben is meghatározó, különleges nőalak van. A musical ifjúkorától élete végéig követi végig Erzsébet császárné sorsát. Szente Vajk egyedülálló megközelítésében két külön színésznő kelti életre a kamaszlányt és a felnőtt császárnét, árnyaltabban megvilágítva a címszereplő összetett személyiségét. 

A fiatal Sisit, akinek szabadságvágya kielégíthetetlen, Bori Réka és Kovács Gyopár alakítja váltott szereposztásban. Egy bálon anyja hírül adja, hogy idősebb lányát Ferenc Józsefhez szánják. A bejelentést Elisabeth szerencsétlen balesete szakítja meg. Az ájult lány és a Halál – Koltai-Nagy Balázs – találkozása megváltoztatja mindkettőjük sorsát. A túlvilági lény képtelen arra, hogy magával vigye, de örökre eljegyzi magát a lánnyal. Az ifjú Ferenc József – Orth Péter – mentehetetlenül beleszeret a zabolátlan Sisibe, és anyja tiltása ellenére nőül veszi. Az asszony viszontagságokkal teli életében a boldogság ritkán látott vendég; magányát csak egyetlen barát enyhíti, akire mindig számíthat: a Halál, akit imádott fiának koporsója mellett arra kér, végre ragadja el életét, de hiába. Végül a gyilkos fegyver egy olasz anarchista – Szemenyei János és Serbán Attila alakításában – kezébe kerül, hogy Elisabeth megnyugvásra lelhessen vágyott kedvese karjaiban.

A felnőtt Elisabeth szenvedélyes, kiváltságok és kényszerű kötelezettségek között őrlődő figuráját a hazai zenés színjátszás népszerű és elismert dívája, Polyák Lilla alakítja a Szegedi Szabadtéri Játékok 1000 négyzetméteres színpadán. 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadását három alkalommal, július 14-én, 15-én és 16-án láthatja a Szabadtéri Játékok közönsége.

#Videó#Kultúra#szeged#szegedi szabadtéri játékok#színház#elisabeth#színdarab#stahl judit#szente vajk#szemenyei jános#polyák lilla#szabadtéri szalon

Címlapról ajánljuk