Videó

Itt vannak Orbán Viktor utolsó RTL-nek adott nagyinterjújának legérdekesebb részei

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2023. május 31. 13:42

Senkit sem hagynak az út szélén, a romák jövője viszont Magyarországon az, hogy nagyrészt közmunkából kell megélniük – ezekről beszélt Orbán Viktor az RTL-nek adott utolsó nagyinterjújában. A miniszterelnök a Parlamentben rögzített beszélgetésre egyedül érkezett, nem kísérte el sajtósa, Havasi Bertalan. Orbán Viktor egyebek közt a bezárkózó Európa veszélyeiről és arról is beszélt, hogy ha éppen államközi kapcsolatokat épít, akkor inkább a város másik végében tüntessenek. A csaknem félórás interjú – aminek legérdekesebb részeiből válogattunk – 2011 júniusában, néhány nappal azelőtt készült, hogy Magyarország számára véget ért az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztsége. 

Tizenkét éve még egyedül érkezett Orbán Viktor az RTL stábjához, akik a Parlamentben készítettek vele nagyinterjút. A kormányfőt nem kísérte népes stáb, sajtósa, Havasi Bertalan sem tartott vele. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a Orbán Viktor külön és hosszasan beszélt az RTL-nek elképzeléseiről.

A miniszterelnökkel nem sokkal azelőtt beszélgetett az RTL Híradó riportere, hogy véget ért Magyarország számára az Európai Tanács soros elnöki tisztsége, amit legközelebb jövő év második felében láthat majd el. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szeretné magát végre kipihenni, mert többet volt a levegőben, mint a földön, és remélte, hogy legalább Felcsútig eljut majd.

Mi az elmúlt két-három-négy évben eljátszottuk a becsületünknek tekintélyes részét. Ugye hazudoztunk, adatokat hamisítottunk, az egész uniót az orránál fogva vezettük: szárnyal a magyar gazdaság, bennünket irigyel a fél világ

– mondta Orbán Viktor az előző, Gyurcsány-kormányra utalva. Hozzátette: az ország szavahihetőségének, becsületének nagy részét sikerült visszaépíteni, és ma már Európa erősségéhez járulunk hozzá.  Az országnak szüksége van a régi szövetségeseire, így például az Egyesült Államokra – fejtegette.

Ne tüntessenek ott, ahol államközi kapcsolatokat épít

Reagált arra is, hogy amikor a kínai delegációt fogadta, akkor többen, elsősorban tibetiek tüntettek a kommunista országban tapasztalható elnyomás ellen.

Semmilyen kifogás nincs az ellen, hogy a magyar kormány fogadja a kínai miniszterelnököt és tárgyal vele, és a város másik részén valahol tüntetnek

– mondta Orbán Viktor, aki azt viszont már elfogadhatatlannak tartotta, hogy a tiltakozó megmozdulást ott tartsák, ahol éppen a tárgyalások folynak.

A kormányfő később a magyarországi cigányság helyzetéről is beszélt, akik szerinte a jövőben nagyrészt közmunkából fognak megélni.

Az interjú legérdekesebb részleteit a fenti videóra kattintva nézheti meg.

#Videó#Belföld#orbán viktor#európai unió#közmunka#cigányság#ma#Orbán 60

Címlapról ajánljuk