ValóVilág

Sosem látott helyszínek és történetek a ValóVilágról: így készül a népszerű reality

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 10:57

Hamarosan véget ér a ValóVilág 11. szériája, ami a hazai realityk egyik legkülönlegesebb csillaga. A műsort ért kritikákról, a szerkesztői elvekről és a produkció mindennappi működéséről forgattunk azokkal, akik a munkájukat a luxusbörtön falainak közelében végzik már november óta. Egy célunk volt: a munkafolyamatok minden apró részletét megmutatni, hogy átfogó képet adjunk a közel 250 főt foglalkoztató produkcióról.

Nem lepünk meg senkit, ha azt mondjuk, hogy nem mindennapi élményt nyújt nézőinek a ValóVilág. Sokan imádnak más életébe bekukucskálni egy kulcslyukon keresztül, ez a műsor pedig tökéletes erre a célra – főleg, hogy idén már 24 órás élő stream segíti a kukucskálókat.

A villalakók hónapokat töltenek bent egy luxusbörtönben, amivel együtt jár az is, hogy a produkción dolgozó stáb életét is hónapokra meghatározza egy ilyen munka.

Ebből adódóan a műsor készítése is rendhagyó módon folyik. Itt nem mindig működnek a régóta bevett munkafolyamatok, a spontaneitás hatalmas szerepet játszik, és a stábnak minden percben valós időben kell meghoznia olyan döntéseket, amelyekre más műsoroknál akár órák állnak a rendelkezésükre. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy videósorozatban mutatjuk be ezt a nem mindennapi produkciót a feladatok kitalálásától, a műsor gyártásán és a vágószobán át az élő Párbajig.

Ehhez Szabó Csaba volt a segítségünkre, aki 2010 óta dolgozik a ValóVilágon, de az elmúlt 13 évben számtalan változáson ment keresztül a formátum, és az ő feladatai is a stábban. Mostanra a kreatív producer szerepét tölti be, de csakúgy, mint sokan mások, ő is a ranglétra aljáról került a produkció élére. Rajta keresztül mutatjuk be, hogy milyen elemekből áll össze egy ekkora műsor és milyen gépezet irányítja azt a hatalmas stábot, akik a realityn dolgoznak.

Ők figyelik a villalakók életét 24 órában

Ebből az epizódból kiderül, hogy kik kezelik az élő streamet, ki dönti el, hogy mit vesznek fel a kamerák és miért jegyzetelik le éjjel-nappal a villalakók minden mondatát a scripterek? Hozzávetőleg 250 ember dolgozik a ValóVilág produkcióján, akik a játékosok minden mozzanatát ismerik. Nem meglepő, hiszen hónapok óta megállás nélkül figyelik, monitorozzák és kamerázzák a villalakókat – akikre néha rá is kell szólni…

Ki az egyetlen ember, aki mindennap beszélhet a villalakókkal?

Bár teljes izolációban élik mindennapjaikat a ValóVilág szereplői a játék indulása óta, de akad egy kivételes személy, aki a kamerák és a zárt ajtók mögött mégis napi kapcsolatban van a villalakókkal. Mi a feladata a villanővérnek, kik pakolják be a tematikus hetek kellékeit, és miért fontos, hogy senki se érintkezhessen a luxusbörtönbe zárt játékosokkal?

Hogyan készül el az esti adás tartalma?

Az RTL kreatív producere szerint – a közhiedelemmel ellentétben – a vágópadon sem tudják, de nem is akarják manipulálni a ValóVilág szereplőinek történeteit. De mi erre a garancia, és hogyan áll össze 24 órányi nyersanyagból négy bejátszó az összefoglaló adásokba? A műsor kreatív producerével és az egyik vágójával vettük végig a ValóVilág szerkesztési lépéseit és azt, hogy milyen elvek alapján készítik a videókat.

Így zajlik egy Párbaj a színfalak mögött

Ebben az epizódban bemutatjuk, hogy hogyan hangolnak össze két stúdióvezérlőt egy élő adás alatt, és ki dönti el, hogy mikor fedik fel a mindent eldöntő fantomképeket? Ki beszél a műsorvezető fülére egy Párbaj alatt, és kik azok, akik egy bonyolult rendszerben, karmesterként irányítják az élő adás minden mozzanatát? Szabó Csabával, a ValóVilág kreatív producerével végig kísértük a show lebonyolítását, és az is, hogy mi történik a kiesett villalakókkal.

#ValóVilág#valóvilág11#vv11#11. évad#kulisszák#werk#behind the scenes#luxusbörtön

Címlapról ajánljuk