Vállalati hírek

Oscar-díjra jelölt nemzetközi dokumentumfilm az RTL+-on

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 13:00

Március 8-tól, az Oscar-díjátadó gála előtt elérhető az RTL+-on az Oscar-djra jelölt dokumentumfilm, az Otthon a romokon. Az On the Spot ajánlásával érkező film egy kelet-ukrajnai árvaházat mutat be, ahol elkötelezett szociális munkások kis csoportja fáradhatatlanul dolgozik, hogy a háború sújtotta országban a családjuktól elszakított gyermekek számára biztonságos otthont teremtsen. A többszörös díjnyertes film most elérhető az RTL+- előfizetői számára, méghozzá egy hónapig ingyen.

Kelet-Ukrajna egy háború sújtotta és elszegényedett szegletében van egy biztonságos menedék a szüleiktől ideiglenesen elszakított gyermekek számára. Az Otthon a romokon (A House Made of Splinters) három gyereket követ nyomon, akik sorsukat meghatározó döntésre várnak: visszamehetnek-e rég nem látott szüleikhez, vagy esetleg új otthonba kell költözniük, miközben elkötelezett szociális munkások egy csoportja örömteli pillanatokat és felüdülést teremt számukra a szinte már elveszettnek tűnő gyermekkorban.

A díjnyertes dokumentumfilm egyedülálló betekintést nyújt a háború sújtotta és feszültség alatt álló társadalomba, ahol a legsebezhetőbbek helyzete a leginkább kiszolgáltatott. Az Otthon a romokon egy megrendítő és mélyen bensőséges portré egy figyelemre méltó otthonról, amely a családtól elszakított gyermekek számára támogatást, gondoskodást és biztonságot nyújt a legnehezebb időkben.

A filmet a 2022-es Sundance Filmfesztiválon mutatták be először, ahol el is nyerte a legjobb rendezőnek járó díjat a nemzetközi dokumentumfilm kategóriában. Ezen felül a film számos nívós nemzetközi fesztiválon kapott jelöléseket, és nyert el mind közönség-, mind pedig szakmai díjakat.


Az Otthon a romokon készítője a dán Simon Lereng Wilmont, akinek első egész estés dokumentumfilmje, a szintén Ukrajnában játszódó Ugatás a távolból a világ legnagyobb dokumentumfilm fesztiválján, az IDFA-n (International Documentary Film Festival Amsterdam) elnyerte a legjobb elsőfilmes díját 2017-ben. Azóta a film világszerte több mint 35 díjat nyert, és jelölték többek között a Hír- és Dokumentumműsorok Emmy-díjára (2020), valamint egyike volt a tizenöt Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmnek is 2019-ben. Simon Lereng Wilmont első filmjéhez méltó, újabb kiemelkedő alkotással tér vissza az Otthon a romokon című filmmel, amelynek a március 12-i Oscar-díjátadón esélye van elnyerni az Amerikai Filmakadémia legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

Az RTL+ számos alkotást kínál a dokumentumfilmek műfajában. Közülük is kiemelkedik az RTL+ előfizetői számára már elérhető, világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot legújabb évada, a Vissza a természethez. Az RTL streamingszolgáltatásának előfizetéses csomagjában szintén elérhető Cseke Eszter és S. Takács András lebilincselő dokumentumfilm-sorozata, A hosszú élet titkai is. Az On the Spot alkotói a két sorozat mellett producerként járultak hozzá további dokumentumfilmek elkészítéséhez is. Már elérhető az RTL+-on a gyermekbántalmazásról készült, többszörös díjnyertes Túl közel. Az RTL+ az On the Spot válogatása és ajánlása alapján hozza el előfizetőinek a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait is, ennek a dokumentumfilm-csomagnak a része a nemrég bemutatott A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege, valamint az Otthon a romokon is.

#Vállalati hírek#oscar-díj#dokumentumfilm#RTL+

Címlapról ajánljuk