Választás 2022

Medgyessy Péter: Az ellenzéki politikusok közül mindenki részese volt a vereségnek

rtl.hurtl.hu

2022. április 22. 13:43

Szerinte Orbán Viktor profi politikus, az ellenzéknek nincs más útja, mint hozzá hasonlóan tanulni a vereségekből.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorának vendége volt Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök, aki azt mondta: Orbán Viktor profi politikus, és az ellenzéknek nincs más útja, mint hozzá hasonlóan  tanuljon az egymást követő vereségekből. 

Nem szégyen a jobbtól, az okosabbtól tanulni

 – mondta a volt miniszterelnök. Medgyessy úgy emlékszik, hogy Orbán 2002-ben a háttérbe vonult, és elkezdte szervezni a hátországot, értelmiséggel vette körbe magát, polgári köröket kezdett szervezni. Orbán képezte, felkészítette az embereit, és „kitartott amellett, hogy a sajátjai közül senkit sem hagy az út szélén”. 

Arról is beszélt, hogy az ellenzéki politikusok közül szerinte senkinek sem szabadna a vereségért felmentenie magát, mert annak mindenki a részese volt, és azt mondta, ezzel a nehezített pályával kell számolni a következő években is. Szerinte az ellenzéknek ki kell választania 4-5 embert, nem pedig egyet, és őket menedzselni kell. Ezek az emberek nem is feltétlenül azok, akik az előválasztáson szerepeltek. 

Ki kell járni a terepre, nem az utolsó évben, hanem nap mint nap. Lehetséges, hogy pénzbe is kerül, de nem feltétlenül pénzkérdés, hanem elszántság kérdése

 – fejtegette a volt kormányfő.

Medgyessy Péter úgy látta, hogy az ellenzéknek a mostani választási kampányban nem volt igazán fontos üzenete a társadalom felé, majd megjegyezte, hogy amikor 2001-2002-ben kampányoltak, akkor a közbiztonság, létbiztonság jelszavakkal adtak érthető kapaszkodót az embereknek. Ezek szerinte biztató szavak, amikkel az ország jobban tud haladni. 

Nem bonyolult programokra van szükség. Nem ott tart ma a világ, hogy az ellenzék részletes programokon dolgozzon

 – tette hozzá.

Szerinte az ellenzéknek az egy jó kezdet volt, hogy összeálltak, hogy tárgyaltak, és bizonyos kérdésekben megegyeznek. Szervezeti háttereket kell létrehozni, egy ellenzéki minimumban kell megállapodni.  

Medgyessy Péter szerint a Fidesz és a kormány nagyon meg volt ijedve az ellenzéki összefogástól, ezért kezdett osztogatni a választás előtt. „Ez jó jel, az ellenzéknek örömmel kellene nyugtázni, még úgy is, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek”. A költségvetésben tátongó lyuk ugyanakkor Medgyessy szerint bár nagyon nagy, de nem akkora, mint sokan gondolnák, mivel az infláció hoz be állami pénzeket és a növekedésből is jön pénz, illetve – ha megkapja az ország – az EU-s pénzek is hozhatnak segítséget.

Medgyessy szerint senkinek nem érdeke, hogy az ország csődbe menjen. Úgy látja, a kormánynak szüksége lesz egy sor olyan intézkedésre, amire nem meri majd kimondani, hogy megszorítás, de vissza kell fogni a nagy beruházásokat, ezeket már el is kezdték felülvizsgálni, néhányat szerinte le is kell majd mondani, az energiát a produktívabb beruházásokra kell fordítani, és meg kell békélni az EU-val, sorolta.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#medgyessy péter#orbán viktor#ellenzék

Címlapról ajánljuk