Választás 2022

Karácsony Gergely: Az ellenzéki törzstábor a kormány társadalompolitikájának nyerteseiből áll

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 10:39

A főpolgármester szerint ha az ellenzék megalkotna egy olyan programot, amivel választást lehet nyerni, annak az ellenzéki elit lenne a legádázabb ellensége. Lehet, hogy epét is hánynának tőle.

A Telexnek adott interjút Karácsony Gergely főpolgármester, aki a választás eredményével kapcsolatban többek között arról beszélt: elitistává vált az ellenzéki üzenet. Szerinte az ellenzéki törzstábor a kormány társadalompolitikájának a nyerteseiből áll.

Ebből is látszik, hogy az emberek nem csak a hasuk alapján szavaznak

– fogalmazott. Karácsony Gergely úgy látja: ezek a választók, mielőtt azt mérlegelnék, ki az, aki az egzisztenciális biztonságukat garantálja, már egy számukra sokkal fontosabbat is mérlegre tesznek: hogy milyen önbecsülést kapnak a pártoktól. Ezzel szemben a kormányoldal több mint egy évtizede magát állítja be nemzeti oldalként, magát azonosítja a nemzettel, szembeállítva ezzel az ellenzéket és annak szavazóit. Hozzátette: utóbbi „csak úgy tud kitörni, ha az identitáspolitikával szemben jóléti politikát és intézkedéseket kínál. Az ellenzék akkor tud bővülni és átlépni a szabott kereteken, ha az identitást meghaladó megélhetési és létbiztonságot érintő kérdésekre alternatívát kínál.”

Csak az a kérdés, és vélhetően ez vitte el ezt a kampányt is, hogy az ellenzék képes-e jóértelemben vett populista, vagyis felelős egyenlőségpárti politikát csinálni egy olyan ellenzéki elittel, amely lényegét tekintve piacpárti-liberális.

Karácsony Gergely ezen gondolat mentén vetette fel „elitjük” szerepét, amelynek kérdését szerinte ki kell tenni az asztalra, mert „ha az ellenzék megalkot egy olyan programot, amellyel meg lehet nyerni a választást, annak a magyar véleményformáló ellenzéki elit lenne a legádázabb ellensége. Valószínűleg epét hánynának tőle.”

Úgy látja, az ellenzék üzenetei nem azért voltak elitisták, mert nem ismerték fel a helyzetet, hanem mert azt tudták kommunikálni, amiben alapvetően konszenzus van közöttük, ezek pedig a demokratikus normák. A főpolgármester arra is kiért, hogy amit Orbán Viktor csinál, az populista demagóg politika, ami az emberek félrevezetésén alapszik. Amit ő az ellenzék populista politikájának tekintene, az pedig nem demagóg, „a kevesek kiváltságainak letörésével a többség számára teremti meg a kitörés, felemelkedés esélyét.”

A hatpárti összefogást egyfajta kényszernek neveztem amelynek azonban nem kell kényszeresnek lennie. Elmondta:

nem az összefogás, hanem annak hiánya okozta ezt a vereséget.

Arra a kérdésre, hogy saját felelősségét miben érzi, azt válaszolta: „Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. Tehát akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy aki úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata. És én nem gondolom, hogy bárki az lenne közülünk.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#karácsony gergely#ellenzék

Címlapról ajánljuk