Választás 2022

Óvatosan kritizálta a közmédia kiegyensúlyozottságát a fideszes Cser-Palkovics András

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 9:41

Úgy látja: aki ezzel magyarázza a választás eredményét, tévúton jár.

„Soha nincs teljesen egyenlő esély, már csak a közhangulat mindig változó helyzete miatt sem, de állítom, hogy ez egy jogszerű és tisztességes választás volt. A közmédia kiegyensúlyozottságán szerintem érdemes változtatni, de ez mindig kétirányú feladat” – ezt válaszolta az Azonnali a kormánypártok és az ellenzék egyenlő esélyeit firtató kérdésére Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, aki hozzátette: aki azonban ezzel magyarázza a választás végeredményét, főleg annak mértékét, az becsapja magát.

Helyi szinten pedig furcsa felvetésnek nevezte az erőforrásbeli különbség emlegetését, mivel állítása szerint az ellenzéki Márton Rolandnak sokszor annyi közterületi plakátja volt, mint a fideszes Vargha Tamásnak. 

Vagy a helyi közmédiát nézve: ha a városi tévét nem hívják meg az ellenzék rendezvényeire, sajtótájékoztatóira, nem adnak nekik interjút, ha be sem mennek a stúdióba, akkor ki a felelős? A fenntartó önkormányzat, vagy az ellenzék, aki nem él a lehetőségekkel? Szerintem az utóbbi

– fogalmazott és arra is kitért, hogy Márton Roland 2010 óta sokkal többet szerepelhetett a városi tévében, mint ő 2010 előtt.

„Ezzel nem azt mondom, hogy akár helyi, akár országos szinten a közmédia ügyét ne lehetne az asztalra tenni, de azt állítani, hogy az ellenzék közel egy milliós szavazatvesztését ez okozta, erős túlzás. Az országos közmédia védelmében pedig csak egy mondat: soha annyit lokális hírrel nem tudtunk bekerülni az országos közmédiába, mint az elmúlt években” – fogalmazott Cser-Palkovics András, aki arról beszélt, hogy az önkormányzati rendszer alulfinanszírozott és ha a helyzet nem változik, ez több önkormányzatnál fog a működésben gondokat okozni. 

Az iparűzési adó eltörlésének ötletére úgy reagált: enélkül az önkormányzati rendszer fenntarthatatlan. Úgy látja: aki ennek eltörlését, általános megfelezését felveti, nincs tisztában a szektor működésével. A várhatóan szűkülő források okozta gondokon Cser-Palkovics András szerint a szolidaritási hozzájárulás áttekintése segíthetne. 

Csökkentse az állam a nagy településekről érkező források mértékét. Ha a felét kell csak befizetnem a központi költségvetésbe, akkor a másik felét tudom helyben fejlesztésre, finanszírozásra használni

– mondta.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

 

#Választás 2022#cser-palkovics andrás#székesfehérvár#közmédia#mtva

Címlapról ajánljuk