Választás 2022

Aljas, tróger, gyáva dolog – Vona Gábor nekiment a Jobbik elnökének

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 9:27

Szerinte nem Márki-Zay Péter a felelős az ellenzéki vereségért, hanem a Jobbik elnöke, aki nem hozta a párt szavazóit. 

Aljas, tróger, gyáva.

Így jellemezte Vona Gábor, hogy Karácsony Gergelyt és Donáth Annát leszámítva egy ellenzéki pártvezető sem volt, amikor Márki-Zay Péter beismerte a vereséget. A Jobbik volt elnöke az ATV péntek esti, ÖT című műsorában erősen kritizálta a Jobbik jelenlegi elnökét, Jakab Pétert, aki szerinte „a saját hibáit vetíti ki másba”, amikor Márki-Zayt hibáztatja az ellenzéki vereségért.

Vona kijelentette, hogy a baloldal hozta a szavazóit, ám a Jobbik elvesztette 2018-as táborát. Emellett közölte, hogy Jakabnak arra nem volt bátorsága, hogy a májusi Jobbik-tisztújítás előtt bizalmi szavazást kérjen maga ellen.

A Jobbik volt elnöke szerint a választással a hatpárti összefogásnak vége. Az ellenzék két táborra szakadt: az egyik oldalon a Párbeszéddel, a Momentummal, a másik oldalon a Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter között létrejött „sarló-parizer koalícióval”.

Vona szerint most az lett a Jobbik mondandója, hogy „szeretem a parizert és Ferit”, és szerinte nincs igaza abban Jakab Péternek, hogy aki a 2018-as Jobbikot sírja vissza, az a fasisztákat sírja vissza. Vona kijelentette: egyszerűen a 2018-as Jobbik-tábor nem a DK előzenekarára vett jegyet.

Jakab: a jobbikosok „profi kampányt” végeztek

Jakab Péter az RTL Híradónak azt mondta, hogy azok a Jobbik-szavazók, akik nem fogadták el a Gyurcsány Ferenccel való együttműködést, már 2018-2019 tájékán elhagyták a pártot. A Jobbik elnök kijelentette:

Ha valaki a régi jobbikos szavazókat keresi, és azt várta el, hogy őket megszólítsuk, akkor nekem a régi Jobbik hangján kellett volna beszélnem. Én nem ilyen hangon akartam beszélni, nem olyan pártelnök vagyok, aki mesekönyveket darál be.

Arról, hogy az elemzések szerint nagyrészt a Jobbik szavazói hátráltak ki az ellenzéki összefogás mögül, azt mondta: a jobbikos szavazók egészen az előválasztásig ott voltak, majd Márki-Zay Péter győzelme után „százalékokban mérhető módon” erodálódott nemcsak a jobbikos, hanem az egész ellenzéki tábor.


Jakab szerint a jobbikosok „profi kampányt” végeztek, a közös miniszterelnök-jelölt megnyilvánulásai és az ő szavainak kiforgatása okozott számottevő veszteséget az ellenzék számára.

Nyitókép: Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Aquincum Hotelben 2018. április 8-án. Fotó:  MTI / Kovács Tamás

#Választás 2022#vona gábor#jakab péter#jobbik#ellenzék#márki-zay péter#gyurcsány ferenc#országgyűlési választás 2022#választás

Címlapról ajánljuk