Választás 2022

Márki-Zay Péter: Gyurcsány Ferenc alig várta, hogy elbukjam a választást

rtl.hurtl.hu

2022. április 8. 13:35

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Kocsis Mátétól kérte el Orbán Viktor telefonszámát, hogy gratulálhasson, de a mai napig nem kapta meg. 

Sajnos a politikai hullaságom kérdésében teljes az egyetértés Lázár János, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között. Sőt, ez már nem is csupán egyetértés, inkább érdekközösség: mind azt szeretné, hogy politikai hulla legyek – mondta a 24.hu-nak adott interjúban Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. 

A politikus a vereséggel kapcsolatban azt mondta: „Bíztam benne, hogy még ilyen feltételek között is legyőzhető a Fidesz, csak annyi kell, hogy összefogjunk, az erőforrásbéli hátrányainkat munkával pótoljuk, mutassuk magunkat az internetes felületeken, és legyünk jelen április 3-án a szavazókörökben, így gátolva meg a csalásokat. 

A munkát elvégeztük, mégis látványos kudarc a vége. 

Elvéreztünk a brutális propagandával szemben, képtelenek voltunk hatástalanítani a Fidesz olyan aljas hazugságait, mint hogy magyar katonákat küldenénk meghalni Ukrajnába, és hogy elzárnánk a gázcsapokat” – fogalmazott.

Márki-Zay Péter azt mondta, örülne, ha azt mondhatná, hogy a hibáik miatt szenvedtek vereséget, mert ebben az esetben csak ki kellene javítani ezeket a hibákat, és négy év múlva győznének. „De ennél sokkal rosszabb a helyzet: 

nem a hibáink, nem a félremagyarázható mondataim, a hadarásom vagy a túl intellektuális monológjaim miatt buktunk. Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz

– mondta. Hódmezővásárhely polgármestere arra is kitért, hogy nagyon bántaná, ha 2022 úgy vonulna be a közös ellenzéki emlékezetbe, mint „MZP letaglózó kétharmados veresége”.

Szerinte ő nem Gyurcsány embere, ezt pedig az bizonyítja a leginkább, hogy a volt miniszterelnök szerinte

 alig várta, hogy elbukjuk a választást.

„Nyilván örült volna a győzelemnek, de a vereséggel kalkulált, és amint kiderült, hogy valóban kikaptunk, azonnal elhatárolódott tőlem, igyekezett rám tolni a felelősséget” – tette hozzá.

Márki-Zay Péter azt állította, valaki hónapokkal korábban megígérte neki, hogy végül egyedül kell majd elvinnie „a balhét”. Azt nem árulta el, hogy ki volt ez az illető, de az a beszélgetésből kiderült, hogy egy DK-s vezetővel beszélt erről. 

Arra a kérdésre, hogy felhívta-e Orbán Viktor kormányfőt, azt mondta, hogy neki nincs meg a miniszterelnök telefonszáma, ezért megkérte Kocsis Mátét, hogy küldje át neki.

Még nem küldte. De ha küldi, hívom

– fogalmazott. Azt is megjegyezte, hogy beszélgetni szeretne vele és gratulálni is akarna, a vereséget elismerő beszédében pedig azért nem tette ezt meg, mert elfelejtette. 

Márki-Zay Péter azt mondta, súlyos üzenet lenne a külvilág felé, ha senki sem venné fel a mandátumát. 

Fél évvel a választások előtt azt beszéltük Hadházy Ákossal, hogy állítsuk össze a programot, legyen meg a százhat egyéni jelölt, és ekkor dobjuk be, hogy bojkottáljuk a választást, amennyiben a kormány nem teremti meg a politikai esélyegyenlőséget, 

vagyis ha nem nyílik meg előttünk a közmédia, ha Orbán nem hajlandó vitázni, ha nem kapunk óriásplakát-vásárlási lehetőséget, és a többi” – fogalmazott.

Végül elvetették az ötletet, mert úgy hitték, hogy összekötözött kézzel is legyőzhető Orbán. 

Szerinte egyébként az ellenzéknek új felfogást kell követnie a jövőben, ami leginkább ellenállásként képzelhető el. „Van erre példa a magyar történelemben, lásd a Bach-korszak Magyarországát, ami a kiegyezéshez vezetett, vagy az 1956 utáni passzív ellenállást, ami kikényszerítette a kádári konszolidációt” – mondta.

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Választás 2022#márki-zay péter#választási eredmény#interjú

Címlapról ajánljuk