Választás 2022

Az ellenzéki többségű körzetekben sokkal kevesebben mentek el voksolni

Kovalcsik TamásKovalcsik Tamás

2022. április 3. 14:21

A délután egy órás adatok alapján még mindig kisebb az érdeklődés a választás iránt, mint négy évvel ezelőtt, de 13 órára azért kicsit felélénkültek a magyar választók. Az erősödő aktivitásnak köszönhetően azonban csökkent a különbség az előző választás részvételéhez képest: 11 óráig csak a négy évvel korábban szavazók 85 százaléka ment el voksolni, 13 órára ez a szám már elérte a 94 százalékot.

A részvétel területi megoszlása is kezd hasonlítani az eddig megszokottra, de a 13 órás adatok szerint a kisebb települések még mindig jobban tudják hozni a négy évvel ezelőtt tapasztalt részvételi számaikat. Ráadásul a Választási földrajz Facebook-oldal becslése alapján stabil kormánypártinak minősített kerületekben marad el a legkevésbé a részvétel a négy évvel ezelőttitől (4,72 százalékkal), a stabil ellenzéki körzetekben viszont sokkal jelentősebb, 10,59 százalékos az elmaradás. E mellett a billegő kerületekben található ellenzéki településeken is rendkívül alacsony a részvétel ahhoz képest, hogy milyen volt 2018-ban. 

A részvétel térbeli alakulását vizsgálva az látszik, hogy a főváros kezdi behozni lemaradását, viszont még mindig jelentősen, 11,7 százalékkal el van maradva saját négy évvel ezelőtti eredményétől. Ez továbbra is adódhat abból, hogy a kis településeken gyorsabban megy a szavazás, mert jóval kevesebb ember tartozik egy-egy szavazókörhöz, a nagyvárosokban viszont sok helyen tapasztalhatóak kígyózó sorok a szavazóhelyiségek előtt. Ez alapján mindenképpen az eddig megszokott részvételi mintázathoz közeli kép várható most is. A kérdés az, hogy az ellenzéki többséggel jellemezhető területekben még van-e annyi tartalék, hogy megfordítsa a számára még igen kedvezőtlen részvételi területi mintázatot.

Grafika: Csáky Dóra

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Választás 2022#Belföld#részvétel

Címlapról ajánljuk