Választás 2022

NVI: Van, ahol lehet, van, ahol nem szabad kutyát vinni a szavazóhelyiségbe

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 3. 11:09

Olvasónk arról számolt be, hogy nem engedték be kutyával, így megkérdeztük az NVI-t.

Nem engedték olvasónkat, hogy kutyájával együtt adja le a voksát egy budapesti szavazókörben, így haza kellett vinnie az állatot, mielőtt szavazhatott volna. Ez azért furcsa, mert úgy tudni, hogy az eddigi országgyűlési választásokon be lehetett lépni kutyával.

2014-ben Jászapátiban például egy nagytestű kutya jelent meg az egyik szavazókörben, ahol lefeküdt és nem mozdult. Feltehetően sokan nem mertek mellette elmenni, legalábbis a jegyzőkönyvi bejegyzés szerint intézkedni kellett, így a számlálóbizottság tagjai értesítették a rendőröket, akik kijjebb tessékelték az állatot.

Erről, és az ehhez hasonló választási galibákról itt írtunk.

A kutyákra vonatkozó kérdést feltettük az NVI-nek is, akik eddig nem válaszoltak. Olvasóinkat is kérjük, hogy számoljanak be ezen cikk kommentszekciójában arról, hogy ők tudtak-e kutyával/cicával/kisállattal együtt szavazni.

FRISSÍTÉS: Azt írták: „A szavazatszámláló bizottság (SZSZB) dönti el, hogy a választópolgár bemehet-e kutyával vagy háziállattal a szavazóhelyiségbe." Tehát nincs általános direktíva, és a szavazókörzettől függően változhat, hogy beengednek-e minket kutyával.

A valasztas.hu-n található választási rendeletek és jogszabályok listájában nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy tilos lenne kutyát vinni a szavazóhelyiségbe.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

#Választás 2022#kutya#szavazás#olvasó#nvi#kérdés

Címlapról ajánljuk