Választás 2022

Orbán Viktor: Magyarországon nem működnek a bohókás ötletek

Dévai LászlóDévai László

2022. április 2. 20:37

A magyar miniszterelnök a TV2-nek is nagyinterjút adott a választás előtt. Azt mondta, Ukrajnának az az érdeke, hogy minél több országot bevonjon a háborúba, a magyar érdek azonban ezzel szemben áll.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este a TV2-nek adott interjújában kijelentette: ha a baloldal nyer az április 3-i választáson, akkor Magyarország belesodródik az orosz-ukrán háborúba. Hasonló üzeneteket fogalmazott meg a napokban az Origónak, illetve a szombati Magyar Nemzetnek adott interjúban is.

A miniszerelnök szerint Ukrajnának az az érdeke, hogy minél több országot bevonjon a háborúba, a magyar érdek ezzel szemben az, hogy mindenképp ki kell maradni ebből a konfliktusból.

A baloldal mentségére azt hozta fel, hogy Európában és a NATO-n belül is vita van arról, mi az okos magatartás. Egyes országok szerint Ukrajna a mi háborúnkat vívja, ezért segíteni kell nekik. Orbán szerint akik így gondolják, azok tévednek, ez ugyanis nem a mi háborúnk, mi csak veszíteni tudunk rajta.

Azzal, hogy szétlövik Magyarországot, vagy fegyverszállítmányokat küldünk, és azokat lövik szét Kárpátalján, nem segítünk senkinek. Ha szankciókat vetünk ki az energiára, és ezzel tönkretesszük a magyar gazdaságot, azzal se segítünk Ukrajnának.

– mondta Orbán.

Paks kapcsán elmondta, hogy mindenképp az orosz technológiával kell megépíteni, mert ahogy fogalmaz: a magyar atomerőműnek lassan negyven éve orosz a technológiája, és mivel az első Pakson van, így az új telephelyet is ott kell létrehozni. Orbán szerint két technológiát nem lehet biztonsági kockázat nélkül egymás mellett működtetni.

Semmi sem indokolja tehát, hogy Paksot leállítsák, mert szükség van a nukleáris energiára ahhoz, hogy Magyarországon tiszta energiával működtessék a gazdaságot és a háztartásokat

– jelentette ki.

Magyarország és az orosz energiafüggőség

A magyar miniszterelnök kitért az orosz gázra is. Elmondta, hogy a magyar gázfelhasználás 85 százaléka és az olaj több mint 60 százaléka is Oroszországból érkezik, csövön keresztül, és mivel Magyarországnak nincs tengere, nem lehet tankerhajókkal szállítani ide az olajat és a gázt, az csak akkor van az országban, ha jön a csövön.

Magyarország a keleti peremen van, frontország, vagy könnyen azzá válhat, ezért itt a 

bohókás ötletek, hogy kicsit feladunk a kényelmünkből, és akkor a világ megjavul,

nem működnek – közölte a miniszterelnök, hangsúlyozva: aki le akarja állítani a szállításokat, az egy pillanat alatt romba dönti a magyar gazdaságot.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Kifejtette: ha kiterjesztik a szankciókat a gázra és az olajra, a tartalékokat kell felhasználni, azok pedig néhány hét alatt elfogynának. Ezután üzemeket kellene bezárni, így sok ember elveszítené a munkáját.

Orbán elmondta, hogy Magyarország támogatja az Oroszország elleni szankciókat, olyanokat is, amelyekkel nem értenek egyet, de az energiát érintő szankció egy vörös vonal, amelyet nem lehet átlépni.

Orbán ezután rögtön elmondta, hogy lakosságarányosan Magyarország segíti a legtöbbet az ukrán menekülteknek: élelmiszert, szállást és segítséget kapnak a közlekedéshez, a munkavállaláshoz, a gyerekek ingyen járhatnak bölcsődébe, óvodába és iskolába.

A háború veszélyes, a baloldal törvénytelen

A háború okozta félelemmel kapcsolatban azt mondta, hogy az nem indokolatlan, mert a háború veszélyes helyzet, de meg kell őrizni a nyugalmat. A miniszterelnök szerint a háborúnak sosem az a vége, mint amit az elindítók az elején gondoltak, ezért nem szabad lelkesedésből, indulatból olyan lépéseket tenni, amelyeket később megbánunk.

A miniszterelnök szerint az ellenzék a baloldali emberek adatait szerezte meg, törvénytelenül, az ő beleegyezésük nélkül, és ezeket használva bombázzák az embereket a saját politikai üzeneteikkel.

Orbán Viktor szóba hozta a kormányoldal által gyermekvédelminek nevezett népszavazást is. A magyar miniszterelnök szerint az teljesen rendben van, hogy más életvitelű emberek nyíltan vállalják másságukat, és azzal sincs baj, hogy ők azt akarják, hogy emberszámba vegyék őket, de állítása szerint emellett szervezeteket, lobbicsoportokat hoztak létre, és elkezdték életfelfogásukat a gyerekek között is népszerűsíteni.

Szerinte ha ezt a folyamatot nem állítjuk le, akkor a genderpropaganda nyugati irányból Közép-Európa felé fog elindulni, és akadálytalanul be fog jutni az iskolákba is.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

 

#Választás 2022#orbán viktor#tv2#interjú#választás#baloldal#háború#orosz-ukrán háború#fidesz

Címlapról ajánljuk