Választás 2022

Orbán Viktor: Bízom abban, hogy a kampány után teljesen visszanyerem az erőmet

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 8:50

Az elmúlt négy év, különösen a járvány a miniszterelnököt is megviselte, ha az egészségét nem is kezdte ki. Orbán szerint egyetlen olyan pillanata sem volt a pandémiának, amikor a kormány ne tartotta volna ellenőrzése alatt az eseményeket. 

A Jóisten úgy szerkesztette meg a magyar politikát, hogy amikor könnyű évek jönnek, akkor a baloldal van kormányon, amikor nehezek, akkor pedig mi. Lehet, hogy ezen a rejtett módon akarja Magyarországot megsegíteni a Jóisten – mondta Orbán Viktor kormányfő az Origónak adott interjúban.

A miniszterelnök a koronavírus elleni védekezésről úgy fogalmazott:

elveszítettünk 40 ezer életet, nagyon sok ember egészségét rángatta meg a vírus, de egyetlen olyan pillanata sem volt a pandémiának, amikor ne tartottuk volna ellenőrzésünk alatt az eseményeket. 

A kórházaink mindig működtek, gyógyszer mindig volt, vakcina a kifejlesztésétől kezdve minden pillanatban rendelkezésre állt. Nem engedtem semmilyen teret az erről szóló politikai vitáknak, beszereztünk minden oltóanyagot, hogy azonnal elérhető legyen a magyarok számára”.

Ukrajna

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Orbán Viktor megismételte, hogy szerinte a NATO-nak nem szabad részt vennie a konfliktusban, de úgy vélte, ez nem került le véglegesen a napirendről. 

Legközelebb a júniusi madridi csúcson találkozunk, arra számítok, hogy ha a háború addig nem ér véget, vagy nem lesz tartós tűzszünet, akkor ez a kérdés ismét előkerül

– mondta. A kormányfő szerint ha a baloldal nyerne a vasárnapi választáson, akkor azonnal megkezdődnének a fegyverszállítások Ukrajnába. Magyarország területén átengednék az összes halált okozó fegyvert, sőt Magyarország is az éppen nem használt, de harci értékkel rendelkező fegyvereit rögtön Ukrajna rendelkezésére bocsátaná – tette hozzá.

Szerinte négy nagy problémával kell megküzdenie az Európai Uniónak: 

  • „Nagyon kevés európai ország kezdett el a 2008-as válság után mély átalakításokat végrehajtani a gazdaságában azért, hogy versenyképesebb legyen, és minél több és értékesebb árut tudjon eladni a világpiacon”. 
  • „Néhány ország, különösen a déliek, nemcsak nem reformálták meg a gazdaságuk szerkezetét, hanem továbbra is pénznyelő automataként működnek, mindig többet költenek, mint amennyit megtermelnek.” Az EKB megvásárolta ezeknek az országoknak a kötvényeit, emiatt kénytelen alacsonyan tartani a kamatokat, mert a déliek nem tudnák visszafizetni az így kapott hiteleket.
  • Szerinte a klímavédelmi célok miatt mesterségesen megemelik az energia árát.
  • „Emellé most még jött a háború, és úgy döntöttek, hogy szankciókat fognak alkalmazni. Ezzel mi soha nem értettünk egyet, de az egység érdekében nem is akadályoztuk meg. Minél gyorsabban le akarnak válni az olcsó orosz energiahordozókról. Ez még egy lökést adott az inflációnak.”

A Moszkvához fűződő viszonyról azt mondta: Magyarországot oroszbarátsággal vádolják, holott teljesen nyilvánvaló, hogy Németország sokkal szorosabb kapcsolatot épített ki Moszkvával. 

A miniszterelnök beszélt a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazásról is: „A rókát ne engedjük be a tyúkólba! Ennek a genderőrületnek az a természete, hogy először nem lehet a képviselőit komolyan venni. A róka is egy olyan kedves állat, ő a kis Vuk, hát csak ott sündörög. (…) És akkor kiderül, hogy Vuk ugyan aranyos, de megnő, és amikor megnő, bizony megeszi a tyúkot.”

Adatügy

Orbán Viktor beszélt a jobboldal által adatügynek nevezett témáról is. (A kormánypárti médiában több napja arról írnak, hogy az ellenzék ismeretlen telefonszámról SMS-eket küldött ki, amelyben név szerinti megszólítással a baloldal támogatására buzdítottak. Olyanok is kaptak ilyen üzeneteket, akik a baloldali pártok számára soha semmilyen adatukat nem adták meg, köztük több kormánytag is – állítja a Fidesz. Hollik István szóvivő a napokban arról beszélt, hogy szerinte az adatokat Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető DatAdat nevű nevű cégen keresztül szerezték, amely titkos és adathalász-tevékenységet folytatott. Ezeket az állításokat még nem támasztották alá.)

„A választás után az egyik legelső feladat az lesz, hogy ebben a kérdésben tisztán láthassunk. Hogyan és miképpen kerülhetnek a magyar emberek adatai egy olyan cég kezébe, amely ezeket külföldre viszi ki, onnan pedig azokat politikai célokból visszatáplálja Magyarországra. 

Kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy ez az eljárás a jogszerűség határain belül maradt-e. Nemzetbiztonsági szempontból is értékelni kell, ami történt

– mondta Orbán Viktor.

„Újra kell futóznom magam”

Az interjúban arról is kérdezték, mennyire bírja a kampányt: 

A mögöttünk hagyott négy év, különösen a pandémia engem is megviselt. Hosszú időn át napi 14-16 órát kellett dolgozni. Az egészségemet nem kezdte ki, de nekem is újra kell futóznom magam, mint az egész országnak. Bízom abban, hogy a kampány után teljesen visszanyerem az erőmet. 

Mindezek ellenére ezt a kampányt végül is jól bírom, dacára annak, hogy leharcolt állapotban érkeztünk meg ide – mondta a miniszterelnök, aki szerint a kampány számára inkább regenerációt jelent.

„Optimista vagyok, de nagyon meg kell nyomni a hátralévő napokat. A választás nem lefutott, a részvétel fogja eldönteni ezt a voksolást, itt még bármi megtörténhet” – tette hozzá.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI

#Választás 2022#pandémia#járvány#orbán viktor#interjú

Címlapról ajánljuk