Választás 2022

Az ellenzék egyéni jelöltjei fiatalabbak, és sokkal több köztük a nő

Dévai LászlóDévai László

2022. április 2. 14:55

1990 óta még soha nem lehetett ilyen kevés jelöltre szavazni – derült ki a 2022-es választás statisztikáiból.

A HVG 360 statisztikája szerint a rendszerváltás óta nem lehetett ilyen kevés jelöltre szavazni Magyarországon. Összességében elmondható, hogy a fideszes egyéni jelöltek között sokkal kevesebb a nő, 

az ellenzéki összefogás zászlaja alatt induló jelöltek között háromszor annyi nő van, mint a kormánypárt soraiban.

A Fidesz-kormány a képviselők számának megkurtítására hivatkozva 2011 decemberében a 176 egyéni választókerületet 106-ra csökkentette, a szavazókörzetek határait pedig átrajzolták – így alakult ki az a helyzet, hogy a körzetek nagy része erősen jobboldalra húz.

Az idei választáson mindössze 663 egyéni jelölt indul, ez 1990 óta a legalacsonyabb szám. Ebben nagy szerepe van az ellenzéki összefogásnak, a hat párt ugyanis közösen állított jelöltet sok helyen, hogy a fideszes jelölttel szemben egy ellenzéki álljon.

Összességében elmondható, hogy nagyon kevés női jelölt indul a választáson, Tolnában és Veszprémben hét olyan választókerület is van, ahol egyetlen nő sem indult. Érdekesség még, hogy a kormánypárti jelölteknek nagyjából a negyede 50 évnél fiatalabb, míg az ellenzéknél ez az arány 63 százalék.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Választás 2022#egyéni jelöltek#fidesz#ellenzék##statisztika#jelölt#választás

Címlapról ajánljuk