Választás 2022

Karácsony Gergely elárulta, szerinte hány egyéni körzetet nyer meg az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 8:40

Szerinte a közvélemény-kutatások 2002 óta felülmérik a Fideszt, a kormánypártok pedig közel sem állnak annyira jól, mint sokan gondolják. 

„Az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja” – mondta a vasárnapi választási esélyekről az Azonnalinak adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester.

A főbb kijelentési:

  • Amikor a korábbi választások eredményére fogadott, mindig nyert, most pedig úgy látja, „semmi okunk azt gondolni, hogy a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban”.
  • A közvélemény-kutatások nagyon hasznosak, de pont arra a kérdésre tudnak a legkevésbé válaszolni, amire a leginkább kíváncsiak vagyunk: hogy ki nyeri meg a választást. Szerinte 2002 óta a felmérések átlaga nagyon jelentősen felülméri a Fidesz támogatottságát, emiatt szakértői becsléssel korrigálni kellene a méréseket. Azoknak a közvélemény-kutatóknak például, amelyek szűk Fidesz előnyt mérnek, úgy kellene módosítaniuk az eredményeket, hogy „bár azt mérjük, a Fidesz vezet, valójában az ellenzék fog nyerni”.
  • Csaknem kétmillió olyan szavazónak, aki 2018-ban még kormánypárti vezetésű településen élt, 2019 óta ellenzéki lett a városvezetése. És ezeken a helyeken azóta mindenhol nőtt az ellenzék támogatottsága. Vagyis Karácsony szerint a 2018-hoz képest a Fidesz sokkal rosszabb helyzetben van.
  • Amikor két ilyen nagy tömb áll szemben egymással ennyire kiélezett helyzetben, nem az kérdés, hogy valamelyik át tud-e csábítani szavazókat a másiktól, hanem hogy a saját választói közül el tud-e vinni mindenkit. Karácsony szerint az ellenzék mozgósítási képessége 2022-ben a 2018-ashoz képest leírhatatlanul jobb. Becslése szerint az ellenzék a szavazói nagyjából felét név szerint ismeri. Ezt ráadásul teljesen legitim és legális módon, elsősorban az előválasztási adatbázisokra alapozva. Korábban ennek a töredékére voltak csak képesek.
  • Fogadott egy közismert barátjával, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzza az ellenzék. 
  • Reméli, hogy a választás után nem lesznek zavargások, de az biztos, hogy bármelyik tábor is kap ki csak egy kicsivel, nagyon komoly legitimációs vita nyílik majd ki.
  • Szerinte tízezres nagyságrendben voltak választási visszaélések 2018-ban. 

Karácsony Gergely mandátumbecslésre is vállalkozott. Szerinte kizárt, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék, mert ennyiben már 2018-ban is stabil többségük volt. Negyven körzetben abszolút a Fidesz az esélyes, a kettő között lévő 26 körzet nagy része pedig az ellenzék felé dől majd szerinte.

Van egy listám arról, milyen körzeteket nyerünk meg szerintem, ezen jelenleg 57 körzet szerepel,

de simán lehet, hogy eljutunk 65-ig. „Az elemző énem azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény jön” – fogalmazott.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Választás 2022#karácsony gergely#interjú#parlamenti választás

Címlapról ajánljuk