Választás 2022

Gulyás Gergely szerint sosem voltunk szerelmesek az oroszokba

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 24. 11:50

Csupán kölcsönös érdekeken nyugvó kapcsolat van a két ország között.

Gulyás Gergely szerint mindaz, az elmúlt bő évtizedben történt, igazolta a keleti nyitás politikáját. A politikus azt mondta a Mandinernek: Oroszország is ennek a Keletnek egy szereplője.

Az orosz-magyar viszony a rendszerváltozás után sosem szerelmi kapcsolat volt, hanem kölcsönös érdekeken alapuló partnerség

– mondta. Szerinte Magyarország sem tudja kiváltani az orosz nyersanyagimportot. Az orosz gáztól pedig „önhibánkon kívül” függünk.

Hozzátette: a háború nyilvánvalóan kárt okoz a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban is, hiszen elfogadtuk az Európai Unió által javasolt szankciókat, „miután sikerült megakadályoznunk, hogy azok a nyersanyagszállításra is kiterjedjenek.”

Szerinte amikor szankciókról beszélünk, alapvető tévedés azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó európaiak, ha nekünk fájnak az intézkedések. „Ezzel a buta és életidegen gondolkodásmóddal ma már csak Brüsszelben lehet karriert csinálni” – mondta.

Budapest és Varsó kapcsolatáról a miniszter azt mondta, a lengyel-magyar viszony már középtávon is a legszebb reményekre jogosít fel bennünket, az Oroszországgal kapcsolatos nézetkülönbségek pedig nem újak.

Természetesen tizenkét év kormányzása nem lehet hibátlan, de a fő irányokat jól határoztuk meg a nemzetpolitikától a gazdaság- és társadalompolitikán át a haderőfejlesztésig

- mondta, hozzátéve, hogy „a mögöttünk hagyott bő évtized kormányzati eredményei megállnak önmagukban”. A polirikus nagyon jó esélyt lát arra, hogy a kormánypártok megszerzik a parlamenti többséget. „A győzelem a lényeg, a mértéke már ajándék”.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Választás 2022#gulyás gergely#interjú#oroszország#gáz#lengyelország#háború

Címlapról ajánljuk