Tudomány-Tech

Bizarr fejátültetéses videó terjed – egy nap még valósággá válhat

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 13:09

A tudomány még nem tart itt, az állítólagos beavatkozást hirdető vállalat be sincs jegyezve, de a távoli jövőben nem elképzelhetetlen az eljárás.

A héten jelent meg az az animációs videó, amely azt állítja, hogy BrainBridge néven olyan koncepciót dolgoztak ki, amely a legmodernebb robotika és a mesterséges intelligencia felhasználásával lehetővé teszi a teljes fej- és arcátültetést. 

A virális videót a megbízható tudományos lap, az MIT (Massachusettsi Műegyetem) Technology Review-ja értékelte. Azt írták, a tudomány még messze nem tart itt, és a hirdetésben szereplő vállalat be sincs jegyezve, azaz hamis a videó, de ettől függetlenül a távoli jövőben nem elképzelhetetlen egy ehhez hasonló eljárás, ami rendkívül sok etikai kérdést vet fel. (A New York Post feltehetően bedőlt a megtévesztő honlapnak, és azt közölte, hogy ebben az évtizedben már megejthetik az első műtétet is.)  


A videót Hashem Al-Ghaili, egy jemeni tudományos kommunikátor és filmrendező készítette, aki 2022-ben már egy másik vírusvideóval is megtréfálta a világot – az a mesterséges anyaméhről szólt. A BrainBridge azonban nem csak egy provokatív alkotás: ez a videó inkább 

az első nyilvános óriásplakát, amely a halál leküzdésére irányuló rendkívül vitatott tervről szól

– mutatott rá a Technology Review. A fő problémát ugyanis az okozza, hogy az élet meghosszabbítását célzó kutatások nem hoztak áttörést. 

Ezt is ajánljuk: Tinédzser fiával is vérplazmát cserélt a 45 éves milliárdos, aki mindent elkövet, hogy újra 18 éves legyen. Sikerülhet neki?

Még ha létre is jönne a fejátültetéshez szükséges technológia, akkor is számtalan problémát kellene megoldani, például a gerincvelő elvágásával hiába élne tovább az agy, mozogni nem tudna a páciens. (Az 1970-es évek elején egyébként már levágták egy majom fejét, és rávarrták egy másikra, de csak néhány napig volt életben az állat, mozogni nem tudott.) 

A dilemmák száma végtelen, kérdés például, hogy etikus/megengedhető lenne-e egy halott donor esetében ilyen műtétet végrehajtani. A szervátültetések ráadásul több emberen segítenek, de egy ilyen donor csak egy embernek hosszabbítaná meg az életét. 

Nyitókép: Facebook

#Tudomány-Tech#fejátültetés#műtét#mesterséges intelligencia#fake news

Címlapról ajánljuk