Tudomány-Tech

Meglepő térképen a kozmikus jelenséggel egybevágó tömeges amerikai szállásfoglalás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 5. 12:59

Április 8-án teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető Észak-Amerikában. Abban a sávban, amin végigsöpör majd a Hold árnyéka, szinte minden szállást már jó előre lefoglaltak.

Különleges animált térképet tett közzé csütörtökön a Twitteren az AirDNA ingatlanos oldal. Az animáción az látható, hogyan változik április 2. és április 11 között az Airbnb szállások foglaltsága az Egyesült Államokban (sötétkékkel a városok 10 százalékos, pirossal a 100 százalékos foglaltsága).

Az animáción jól megfigyelhető egy ritka kozmikus jelenség, ugyanis április 8-án teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető Észak-Amerikában. Abban a sávban, amin végigsöpör majd a Hold árnyéka, szinte minden szállást már jó előre lefoglaltak Texastól Maine-ig, a több ezernyi foglalás csúcsideje alatt, azaz április 7-én és 8-án a városok több mint felében teltház lesz.


A NASA tájékoztató oldala szerint április 8-án Mexikó, Egyesült Államok és Kanada lakossága lesz olyan szerencsés, hogy gyönyörködhet a teljes napfogyatkozás semmihez nem fogható látványában. A NASA által kiadott alábbi térképen a totalitás útja látható, az a sáv, amiben tartózkodva a Hold teljesen eltakarja majd kis időre a napkorongot. Ezen a sávon kívül részleges napfogyatkozás figyelhető meg, de mivel ez közel sem akkora élmény, ezért érthető, hogy sokan utazást szerveztek a totalitásban részesülő államok valamelyikébe (ezek: Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire, Tennessee, Michigan és Maine).

Meglepő térképen a kozmikus jelenséggel egybevágó tömeges amerikai szállásfoglalás
Kép: Michala Garrison / NASA

A szárazföldről megfigyelhető napfogyatkozás helyi idő szerint délelőtt 11 körül kezdődik Mexikó csendes-óceáni partjainál és délután negyed hat körül ér véget Új-Fundland térségében. A megfigyelhetőséget természetesen az időjárási viszonyok korlátozzák, felhős ég esetén magát a jelenséget nem lehet látni, legfeljebb rövid ideig lehet érzékelni az alkonyati sötétséget, amíg a Hold a Napot takarja.

A 2017-es amerikai napfogyatkozásról így számolt be az RTL Híradó:


Nyitókép: AirDNA / Twitter

#Tudomány-Tech#tudomány#napfogyatkozás#egyesült államok#AIRBNB#szállásfoglalás#térkép

Címlapról ajánljuk