Tudomány-Tech

Elon Musk palackból issza az ecstasyt, drogozásra veszi rá kollégáit, akik aggódnak, hogy ez lesz a Tesla veszte

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 6. 10:46

A Tesla igazgatótanácsának elvileg felügyelnie kellene Elon Muskot, a cég vezérigazgatóját: ám a tanács több tagját is számtalan szál fűzi hozzá kétes barátságok, kétes drogok és kétes vagyonok által.

A drogoktól nem látni a határt a személyes barátságok és az üzleti kapcsolatok között: a Wall Street Journal (WSJ) szerint nagyjából ez jellemzi a Tesla igazgatótanácsát. A lap szerint Elon Musk cégvezér az évek során drogok és szívességek által alakított ki bizalmi kapcsolatot a tanács több tagjával is. Közösen buliztak, fogyasztottak ecstasyt és LSD-t.

Ez a lap szerint olyan légkört teremtett, ahol a tagok közül többen is nyomást éreznek, hogy közösen fogyasszanak kábítószert Muskkal, akinek pénzügyileg is sokat köszönhetnek. Éppen ezért Musk képes komolyan befolyásolni az elvileg őt és cégét felügyelni hivatott bizottság tagjait.

Olyan eset is akadt, amikor az igazgatótanács egyik tagja Musk közbenjárására úszott meg – majdnem – épp bőrrel egy komoly botrányt.

Elon Musk palackból issza az ecstasy-t, drogozásra veszi rá kollégáit, akik aggódnak, hogy ez lesz a Tesla veszte
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

A független igazgatók függőségei

A fentebb említett igazgató Steve Jurvetson volt, akiről 2017-ben derült ki, hogy megtestesíti az összeférhetetlenség szót: számtalan, a techiparban dolgozó nővel szexelt, valamint illegális drogokat is használt. Pont kábítózós partnere, Musk győzte meg a tanács többi tagját, hogy segítsenek eltussolni az ügyet. Jurvetson „szabadságra” ment pozíciójáról, és pár évvel később engedték, hogy saját maga mondjon le, elkerülve azt, hogy a figyelem célpontjába kerüljön. Musk egyik barátja a bíróságon később így jellemezte a helyzet megoldását: „az volt a válasz, hogy ne csináljunk semmit, és lássuk meg, mi történik”.

Ez a helyzet pedig óriási kockázatot jelent a Tesla befektetői számára: az ő pénzük ugyanis akkor van biztonságban, ha egy független igazgatótanács őrködik a cég felett, akik számon tudják kérni esetenként Musk vezérigazgatót is. Azonban a tanács tagjai sok szálon függnek Musktól, így nemcsak a vezetés professzionalizmusa, hanem a befektetők bizalma is kétségbe kerülhet. Ez pedig hosszabb távon akár a Tesla bukását is elhozhatja, ha nem vigyáznak.

Nemcsak a lap jutott erre a következtetésre, hanem egy bíróság is Delaware államban: ő kedden állapította meg, hogy több igazgató, aki beleegyezett Musk 55,8 milliárd dolláros 2018-as fizetésébe, a cégvezér lekötelezettje volt.

A WSJ konkrétan öt „független” igazgatót (Jurvetson, Ira Ehrenpreis, James Murdoch, Larry Ellison, Antonio Gracias) emelt ki, akik nem is annyira függetlenek: az éves során milliókat, vagy milliárdokat fektettek Musk cégeibe saját pénzükből, vagy általuk kontrollált forrásokból. A legdurvább összeférhetetlenség a lap gyűjtése szerint az Oracle-milliárdos Ellison, a világ ötödik leggazdagabb emberéhez kötődik, aki eddig 16,2 milliárdot fektetett be a Teslába, és egymilliárdot a Twitter utódjába, az X-be.

Elon Musk palackból issza az ecstasy-t, drogozásra veszi rá kollégáit, akik aggódnak, hogy ez lesz a Tesla veszte
Steve Jurvetson. Fotó: Christopher Michel / Wikimedia Commons

Kábózunk a főnivel

A tanácstagok nemcsak a befektetéseken keresztül függenek Musktól, hanem személyes kapcsolataik is aggodalomra adhatnak okot. Többüknek segített karrierjük építésében a Tesla-vezér, aki hozzájárult ahhoz is, hogy lényegesen több részvényt szerezzenek a vállalatban, mint az megszokott a Szilícium-völgy igazgatótanácsaiban.

És akkor térjünk rá a drogügyekre, amelyek tovább rontják a helyzetet:

  • Muskról úgy tudni, hogy szívesen kokainozik, LSD-zik, fogyaszt varázsgombát, valamint vizes palackból issza az ecstasyval feltöltött löttyöt.
  • Egy hotelben tartott party-n Joe Gebbia igazgató és Airbnb-alapító társaságában ketaminozott. Musk állítja, hogy a ketamint (ami eredetileg egy lónyugtató) orvosa írja fel neki receptre. 
  • A hírek szerint Gracias és Jurvetson is kábítózott már közösen Muskkal és testvérével, Kimballal.

A Musk és igazgatói által elfogyasztott drogok mennyisége pedig elképesztően ijesztő környezetük számára. De kénytelenek beszállni, mert félnek, hogy ha nem csatlakoznak, azzal feldühíthetik a milliárdost, aki korábban számtalan szívességet tett nekik, és akinek sok pénzüket köszönhetik.

Emellett félnek a társadalmi tőke elvesztésétől: nevezetesen attól, hogy kiesnek a királyként viselkedő Musk kegyeiből.

Elon Musk palackból issza az ecstasy-t, drogozásra veszi rá kollégáit, akik aggódnak, hogy ez lesz a Tesla veszte
Larry Ellison, előtérben pedig Elon Musk. Fotó: Mark Thompson / Getty Images

Mi lesz így a cégekkel?

Musknak hat cége van, befektetői pedig összesen 800 milliárd dollárral sáfárkodnak, összegez a WSJ. Ez forog kockán Musk magatartása miatt, amit eddig a cégei nem is vizsgáltak ki, de még az igazgatótanácsi értekezleteken sem hoztak szóba. A már említett Ellison viszont egy ponton felajánlotta Musknak, hogy látogassa meg magánszigetét Hawaii-on, ahol kipihenheti a munkát, valamint a drogokat a szervezetéből.

Ez azután történt meg, hogy Musk több barátja is az egészségéért kezdett aggódni: többen is azt ajánlották neki, hogy menjen elvonóra. Közben Musk Hollywoodban bulizott, és tovább szlopálta az ekit a vizes palackból.

Kérdés, hogy meddig fog romlani a helyzet: a Nasdaq (a tőzsde) függetlenséget ír elő az igazgatótanácsnak, egy Musk vagyonát is kezelő bank pedig levélben szólította fel a tanácsot, hogy alkalmazzanak tényleges kontrollt.

Közben a Tesla részvényárai is esnek: a Delaware-ben hozott bírósági döntés, valamint a WSJ mostani cikke pedig valószínűleg nem fog javítani a helyzeten. Vajon Musk magatartása alkalmas arra, hogy megtartsa a befektetők bizalmát, vagy most jöhet el végre az a pont, amikor úgy döntenek: rövidebb pórázon kellene tartani a milliárdost?

Az Elon Musk Show már elérhető az RTL+-on. A sorozat Musk karrierjének kulcsfontosságú pillanataira összpontosít a tech start-upoktól egészen napjainkig.

Nyitókép: YouTube

#Tudomány-Tech#elon musk#tesla#drog#kábítószer#igazgatótanács#vagyon#cég#független#buli#RTL+

Címlapról ajánljuk