Tudomány-Tech

Új trükkel próbálják rászoktatni a hírhedt káromkodó papagájokat a jó modorra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 24. 10:28

A lincolnshire-i vadaspark évek óta próbálja leszoktatni a káromkodásról afrikai szürke papagájait.

Egy brit vadaspark új tervet dolgozott ki mosdatlan szájú papagájainak rehabilitálására, írja a CNN. A kelet-angliai Lincolnshire Wildlife Park öt afrikai szürke papagája 2020-ban lett világhírű, amikor el kellett zárni őket a látogatók elől, mert kölcsönösen csúnya kifejezéseket vágtak egymás fejéhez.

Jade, Elsie, Billy, Eric és Tyson magánállattartóktól kerültek a vadasparkba, ahol örökbefogadásuk után derült ki, hogy előző gazdáik káromkodni is megtanították egzotikus madaraikat. Az izolácó azonban nem vezetett teljesen eredményre, így a vadaspark úgy döntött, hogy ismét visszaengedik az öt papagájt röpdéikbe, amiket a látogatókat figyelmeztető táblákkal szereltek fel:

Nem vállalunk felelősséget mindazért, ami itt hallható!

Steve Nichols, a vadaspark igazgatója a CNN-nek most azt mondta, hogy keddtől új megközelítést alkalmaznak: mivel kaptak három újonnan adományozott, szintén csúnyán káromkodó papagájt, őket az eredeti öt mellé szeretnék integrálni. A kockázatos terv az, hogy a 8 káromkodót 92 nem káromkodó papagájjal költöztetik össze, abban bízva, hogy a jó társaságban idővel leszoknak a trágár kifejezésekről.

Ha az új stratégia beválik, a nyolc papagáj olyan hangokat tanulhat meg, mint például a mikrohullámú sütő vagy a tolatóradar sípolása, amiknek az utánzását a vadaspark többi papagája már korábban elsajátította.

Fennáll persze annak is a veszélye, hogy a nyolc renitens lesz nagyobb hatással a többiekre, ez esetben korhatáros lesz a papagájház. Igazából lehet, hogy a vadaspark nem is szeretné, ha teljesen leszoknának madarai a káromkodásról, ugyanis amióta híre ment a papagájoknak, jócskán megugrott a látogatók száma.


Az afrikai szürke papagájok rendkívül szociális madarak, a természetben akár ezer madárból álló csapatokat is alkotnak, éjszakánként jellegzetes füttyögéssel kommunikálnak egymással. A kutatók úgy vélik, hogy intelligenciájuk szinte páratlan az állatvilágban, a majmok, bálnák és delfinek értelmi képességeivel összevethető.

Nyitókép: Lincolnshire Wildlife Park / Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#papagáj#ornitológia#egyesült királyság#káromkodás

Címlapról ajánljuk