Tudomány-Tech

Pusztító lézerfegyvert teszteltek a britek, egy kilométerről eltalál egy aprócska célpontot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 19. 14:05

A Sárkánytűz fantázianevű lézerfegyvert egy légi célpont ellen próbálták ki.

A fejlett katonai lézerfegyverrel bővülhet hamarosan az Egyesült Királyság arzenálja, jelentette be pénteken a brit védelmi minisztérium.

Sikeresen teljesítette ugyanis az első teszteket a DragonFire (Sárkánytűz) nevű lézeres berendezés, amely nagy pontossággal képes a kijelölt célpontokat megsemmisíteni. A minisztérium szerint az új fegyver egyik fő előnye, hogy csökkenti a drága lőszerektől való függőséget.

A próba során a DragonFire lézerirányított energiafegyverrel sikerült az Egyesült Királyságban elsőként nagy teljesítményű lézerfegyverrel lelőni egy légi célpontot.

Nincs menekvés a Sárkánytűz elől: pusztító lézerfegyvert teszteltek sikerrel a britek
Fotó: MoD

A brit fejlesztésű DragonFire képes egy kilométer távolságból egy pénzérme nagyságú célt is eltalálni. Nagy energiájú fénysugara  képes a célpont szerkezetét olyan mértékig roncsolni, hogy az végzetes a célba vett repülő eszköz számára, és mindezt eredményesebben teszi, mint a legtöbb konvencionális robbanófejes lövedék.

A lézersugár 10 másodpercig tartó üzemeltetése elég ahhoz, hogy a cél megsemmisüljön, miközben egy-egy ilyen „lövés” költsége mindössze 3-4 ezer forint. Ezzel szemben egy-egy légvédelmi rakéta költsége nagyságrendekkel többe kerül.

Mind a hadsereg, mind a Brit Királyi Haditengerészet fontolgatja ennek a technológiának a használatát a jövőbeli légvédelmi képességeik fejlesztése részeként.

Hasonló fegyverrel az Egyesült Államok is kísérletezik jó ideje, az RTL Híradója 2014-ben számolt be az első amerikai tesztekről:


Nyitókép: MoD

#Tudomány-Tech#haditechnika#tudomány#egyesült királyság#lézer#lézerfegyver

Címlapról ajánljuk