Tudomány-Tech

Mesterséges intelligenciával „fiatalítanak meg” sztárokat a pedofilok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 9:28

Egy új kutatás több ezer, mesterséges intelligencia által generált gyerekpornóképet talált egy titkos internetes oldalon. 

 

Több ezer, mesterséges intelligencia (AI) által generált, gyermekbántalmazást ábrázoló pornográf képet osztottak meg egy titkos internetes fórumon, derült ki egy új brit kutatásból. Csak szeptemberben körülbelül háromezer olyan AI-képet osztottak meg a szóban forgó webhelyen, amelyek jelentős része gyerekek ellen elkövetett nemi erőszakot, szexuális kínzást ábrázolt, írja a Sky News.

Az Internet Watch Foundation (IWF) jelentése szerint a képek közül 1372 hét és tíz év közötti gyerekeket ábrázolt. A szervezet szerint a legmeggyőzőbb AI-generált képeket még a gyakorlott szakértők is nehezen tudják megkülönböztetni a valódi fényképektől, és a technológia a jövőben csak javulni fog, ami megnehezíti a rendőrség és más bűnüldöző szervek számára a gyermekek védelmét. 

Egyes képek ugyanis valódi gyerekeket ábrázolnak, akiknek arcát és testét a mesterséges intelligencia-modellek kiképzéséhez használták. Más esetekben a modelleket arra használták, hogy levetkőztessék velük a gyerekeket az internetre feltöltött, teljesen felöltöztetett képek alapján. A bűnözõk a technológiát arra is használják, hogy hírességeket fiatalítsanak, és gyermekként ábrázolják õket szexuális aktus közben.

Ian Critchley, az Országos Rendőrfőnökök Tanácsának gyermekvédelemért felelős vezetője azt mondta, hogy az ilyen AI által generált, interneten megosztott képek normalizálják a gyermekbántalmazást a való világban:

Egyértelmű, hogy ez nem egy most formálódó fenyegetés – ez itt és most jelen van. Mindez normalizálja a valódi gyerekek megerőszakolását és bántalmazását.

Az Egyesült Királyság kormánya a jövő héten mesterséges intelligenciával kapcsolatos biztonsági csúcstalálkozót rendez, amelynek célja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatok kezelése és a szükséges lépések mérlegelése.

Susie Hargreaves, az IWF vezérigazgatója szerint a gyermekek szexuális zaklatására vonatkozó új EU-törvényeknek ki kell terjedniük az ilyen jellegű képekre is.

Nyitókép: Bay Area News Group/Tribune News Service via Getty Images

#Tudomány-Tech#infotech#mesterséges intelligencia#pedofília

Címlapról ajánljuk