Tudomány-Tech

Vigyázat, félelmetesen trükkös módszerrel próbálják a csalók feltörni a magyarok Facebook-fiókjait, bárki bedőlne nekik

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 7. 13:44

Érdemes nagyon résen lenni, ha egy ismerős azt üzeni Messengeren, hogy letiltották a fiókját, és szüksége van egy kódra, amivel visszakaphatja.

Újajta módszerrel próbálnak kétlépcsős azonosítással védett Facebook-fiókokat feltörni csalók, kihasználva azt, hogy Messenger csetalkalmazásban viszonylag nehézkes gyorsan ellenőrizni, hogy ki küld üzenetet.

A módszer lényege, hogy a kiszemelt áldozat ismerősei közül valakinek klónozzák vagy feltörik a profilját, és arról küldenek üzenetet Messengerben. A módszer rendkívül hatékony: amikor ugyanis csetüzenetet kap az átlagos felhasználó, a legritkább esetben jut eszébe, hogy rögtön csekkolja a küldő valódiságát.

Az üzenet arról szól, hogy a facebookos ismerőst letiltották, és ahhoz, hogy visszakapja fiókját, öt baráttól meg kell szereznie az ehhez szükséges ellenőrző kódot, amit a Facebook küld.

Aki ekkor gyanútlanul elküldi az sms-ben vagy emailben kapott kódot, a saját fiókjának elvesztését kockáztatja.

Vigyázzon a Facebook-fiókjára! Félelmetesen trükkös módszerrel próbálják a csalók feltörni
Egy olvasónktól kaptuk a screenshotot – Kép: rtl.hu

A csalók ugyanis úgy akarnak hozzáférni a fiókjához, hogy az ő profiljába próbálnak belépni, és ehhez már megvan a jelszavuk, csak a hat számjegyű ellenörző kód kell a kétlépcsős belépés megerősítéséhez.

Érdemes tehát nagyon figyelni, hogy ha valaki ilyesmivel csetel ránk, akkor ne adjunk ki semmilyen sms-ben vagy más úton a facebooktól kapott kódot.

Jól látszik amúgy, hogy az üzenet szövege valószínűleg fordítógéppel íródott, és az is felkeltheti a gyanút, hogy a csaló tegezésről magázásra vált.

Vigyázzon a Facebook-fiókjára! Félelmetesen trükkös módszerrel próbálják a csalók feltörni
Ennél a lépésnél tart a profilt feltörő csaló

Az efféle próbálkozásoknál azonnal jelszót kell változtatni, mivel azt már megszerezték valami úton-módon.

Nyitókép: rtl.hu

#Tudomány-Tech#infotech#facebook#csalók#hekker#feltörés

Címlapról ajánljuk