Tudomány-Tech

Lepra Floridában, kanyaró Londonban és hetvenéves csúcson a szifilisz – feltámadtak a múlt egzotikus járványai?

Nagy MartinNagy Martin

2023. augusztus 22. 10:46

A leprát hosszú ideig legyőzöttnek hitték, azonban a tudósok meglepetésére Floridában újra felütötte a fejét. Az orvosok többsége már csak képekről ismeri a kanyarót, brit egészségügyi tisztviselők szerint most mégis járvány fenyegeti Londont. A szifilisz is reneszánszát éli, a fejlett országokban a második világháború óta nem volt annyi beteg, mint most, és az emelkedés csak részben tudható be annak, hogy egyre többen vesznek részt szűrővizsgálatokon. Húsz év után pedig ismét maláriás esetről számoltak be Egyesült Államokban, igaz, egyelőre nem kell tartani a halálos szúnyogcsípésektől. 

Leprafertőzés Floridában

A Hansen-kór néven is ismert lepra egy fertőző betegség, ami a súlyos bőrgyulladásról, a perifériás idegkárosodásokról, valamint a progresszív testi és szellemi leépülésről ismerhető fel. A világon több százezer leprás beteg él, döntően a trópusi országokban.

A lepra írásos nyomai évezredekre nyúlnak vissza, már az ókorban is létezett és a keresztes háborúk idején tömegesen jelent meg a pestissel együtt. Sőt, még a Bibliában is több helyen megemlítik: a betegséget az Ószövetségben poklosságnak nevezték, az Újszövetségben pedig arról írnak, hogy

Jézus gyakran gyógyított meg leprásokat.

A történészek azt feltételezik, hogy a betegség a középkorban terjedt el ugrásszerűen Európában. Százasával épültek a leprakórházak, becslések szerint akkoriban minden harmincadik ember szenvedett a betegségben. A történelem során több fellángolása is volt, majd megjelenése szórványossá vált, és lassan szinte teljesen eltűnt a kontinensről.

A halálos kórságot legyőzöttnek hitték, azonban időről-időre visszatér, most pedig a tudósok meglepetésére nem is akárhol ütötte fel a fejét: az Egyesült Államokban jóformán megduplázódott a leprás esetek száma az elmúlt 10 évben – áll az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) friss jelentésében, amiről az IFLScience számolt be augusztus elején. Csak 2020-ban 159 embernél mutatták ki a fertőzést az országban, és egy állam, Florida felelős az esetek egyötödéért.

A lepra elsősorban a bőrt, a szemeket, illetve az idegrendszert támadja meg. Csupán több év alatt kezd tüneteket mutatni, amelyek közé tartozik a fekélyek megjelenése a talpon, fájdalommentes duzzanat az arcon, a zsibbadás és az esetleges bénulás is.

Akár a sérült végtagokat is amputálhatják, habár ez a korai felismerésnek és a modern kezeléseknek köszönhetően ritkán fordul elő.

Az Egyesült Államokban meglehetősen egzotikusnak számított a leprabetegség, jellemzően a világ fertőzöttebb részeiről hurcolták be a kórt a történelem során. Az amerikai járványügyi hatóság azonban állítja, immáron az esetek egyharmada helyi eredetűnek tűnik. A kutatók szerint rejtély, honnan erednek a mostani fertőzések, de egyre inkább gyanakodnak egy bizonyos állatfajra: 

a Florida déli részein élő tatukról régóta tudják, hogy hordozzák a leprát okozó baktériumot.

Ugyanakkor a tudósok szerint a fertőzés az ország más részein is terjedőben van, ahol nem őshonosok ezek az állatok. Ellenben jó hír, hogy az emberek mintegy 95 százaléka természetes immunitással rendelkezik a leprával szemben, és ha időben elkapják, akkor jól kezelhető.

Lepra Floridában, kanyaró Londonban és 70 éves csúcson a szifilisz – feltámadnak a múlt egzotikus járványai
Tatu (armadilló). Fotó: Pexels.com

A második világháború óta nem volt ennyi szifiliszes 

A szifilisz (luesz, vérbaj) az egyik legismertebb fertőző nemi betegség a világon. Elsősorban szexuális úton terjed, de a várandós anya is át tudja adni a magzatnak a terhesség ideje alatt vagy a szülés során. Látványos bőrtünetekkel jár, és amennyiben nem kezelik, akár halálos kimenetelű is lehet. 

A tudósok korábban azt hitték, hogy Kolumbusz hozta be Európába, és neki köszönhetjük a szifiliszt, azonban több középkori leletből kiderült, hogy már előtte is létezett. Sőt, állítólag Magyarországon már a 15. század közepén is jelen volt.

A betegség meglehetősen gyakori volt a kontinensen a 18. és 19. században, majd pozitív fordulat jött az 1900-as évek elején, amikor az antibiotikumos kezelés elterjedésének köszönhetően rohamosan csökkent a fertőzöttek száma a világ fejlett országaiban.

Tizenöt-húsz éve azt hittük, hogy a szifilisz felszámolásának küszöbén állunk

– fejezte ki aggódását Leandro Mena, a CDC szexuális úton terjedő betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének igazgatója júliusban a BBC-nek adott interjújában.

Az ezredforduló óta megint emelkedik a vérbaj előfordulási aránya a fejlett országokban, és nemrégiben ijesztő növekedésről számoltak be idén áprilisban: az Egyesült Államokban a koronavírus-világjárvány első két évében 32 százalékkal ugrott meg az esetek száma, hetvenéves csúcs dőlt meg. Az adatok szerint különösen a kongenitális, vagyis az anya által továbbadott szifilisz durva terjedése okozza a sokkoló emelkedést. Orvosok állítják,

Mississippi államban mindössze öt év alatt kilencszeresére nőtt a veleszületett szifiliszbetegek száma, Kanadában pedig 2011 és 2019 között jóformán megnégyszereződött a fertőző betegek aránya.

Azért is aggasztó ez, mert a terhesség alatt elkapott szifilisz vetélést és a magzat fejlődési rendellenességeit okozhatja, sőt akár halva születéshez is vezethet. A számok terén Európában sem jobb a helyzet, ugyanis az Egyesült Királyságban tavaly 8692 megbetegedés volt, ami legmagasabb a második világháború óta a szigetországban, de Máltán és Írországban is egyre több a fertőzött.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) jelentése szerint az emelkedés csak részben tudható be annak, hogy egyre többen vesznek részt szűrővizsgálatokon. A meghökkentő számok hátterében az állhat, hogy a fiatalok gyakrabban váltogatják szexuális partnereiket és sokszor még óvszert sem használnak. A hajléktalanokat és a kábítószerproblémákkal küzdőket szintén hatványozottan érinti a betegség, sokan nem férnek hozzá a megfelelő ellátáshoz sem, holott a szifilisz jól gyógyítható antibiotikumos kezeléssel.

Kanyarójárvány fenyegeti Londont?

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tünetekkel, lázzal és bőrkiütéssel járó betegség, amely nagy vörös foltok formájában jelenik meg a testen. Az orvosok többsége már csak képekről ismeri, pedig az 1950-es és az 1960-as években még külön kanyaróosztályok is voltak a kórházakban, olyan sok volt a beteg.

Többen bele is haltak a szövődményeként kialakult tüdő- vagy agyhártyagyulladásba, a letűnt kórság pedig újból felütötte a fejét, és már az egészségügyi tisztviselők is megkongatták a vészharangot. Az Egyesült Királyságban nagyon aggasztó emelkedésről számoltak be július közepén a kanyarós megbetegedések számát tekintve: 

amíg tavaly egész évben 54 kanyarós eset volt, addig a 2023-as év első hat hónapjában már 128-at regisztráltak.

Sőt egyes szakértők már belebegtették, hogy kanyarójárvány fenyegeti Londont, és több ezren kerülhetnek kórházba, ha nem nő jelentősen védettségi arány. A kanyaró, a mumpsz és rubeola (MMR) elleni vakcina egyébként a rutinszerű gyermekkori védőoltások között szerepel, és életkortól függetlenül bárki ingyenesen hozzáférhet az országban. 

Lepra Floridában, kanyaró Londonban és hetven éves csúcson a szifilisz – feltámadnak a múlt egzotikus járványai?
Kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) elleni vakcina. Fotó: Getty Images

A kanyaró vírus viszont rendkívül könnyen terjed, és Angliában már a koronavírus-járvány előtt is csökkent az oltási hajlandóság, majd a pandémia újabb ütést vitt be az egészségügyi ellátórendszereknek, ami szintén rosszat tett a vakcinázási programoknak.

Angliában az ötéves gyerekek 15 százaléka nem kapta meg az ajánlott két dózist a kanyaró elleni védőoltásból.

Az Egyesült Királyságban így egyre több gyermeket fenyeget a fertőzés, a WHO pedig arra figyelmeztet, hogy minél kevesebben kapnak védettséget, annál könnyebben törhet ki egy újabb járvány. A brit egészségügyi szakértők ezért arra biztatják a szülőket, hogy feltétlenül adassák be gyermekeiknek a szükséges védőoltásokat.

Húsz év után felütötte a fejét a Malária az USA-ban, de nincs nagy baj

A malária egy fertőzött szúnyog csípésével kapható el, fő tünetei az extrém láz és a hidegrázás, és évente több mint félmillióan halnak bele világszinten a kevésbé fejlett országokban. Többnyire a trópusi vidékeken fordul elő, azonban ez nem volt mindig így: történészek szerint már az ókori Rómában is jelen volt, de korábban Párizs mocsaras területein és a londoni Temze mentén is voltak megbetegedések, az olaszországi Szardínia szigetén pedig 100 ezer lakosra 300 halott jutott az 1800-as évek végén.

Európában azonban pár évtizede sikerült kiirtani a maláriát, és néhány elszigetelt esettől eltekintve nem tért vissza a betegség. A tengerentúlon azonban nemrégiben megint felütötte a fejét

húsz év óta először észleltek maláriás megbetegedéseket az Egyesült Államokban.

Floridában négy, Texasban pedig egy fertőzöttet azonosítottak június végén, a CDC pedig riasztást adott ki. A floridai hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy szabaduljanak meg a moszkitók szaporodására alkalmas állóvizektől a házaik körül, és viseljenek hosszú ujjú ruházatot és nadrágot. Maláriajárványtól persze nem kell tartani, és bár a szúnyogokat a klímaváltozás egyik nagy nyertesének tekintik, továbbra is extrém alacsony a fertőzés kockázata az Egyesült Államokban.

Nyitókép (illusztráció): Leprabetegségben szenvedő férfiak. Sepia Times / Universal Images Group via Getty Images

#Tudomány-Tech#lepra#szifilisz#kanyaró#malária#fertőzések#járványok#florida#egyesült államok#egyesült királyság#nemi betegség#ma

Címlapról ajánljuk