Tudomány-Tech

Világrekord! Annnyi szalakótafiókát találtak egy lajosmizsei fészekben, mint még soha

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 2. 12:16

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) világrekordról számolt be Facebookon: a Felső-Kiskunságban egy szalakótafészekben tíz fiókát találtak, amire eddig külföldön sem akadt példa.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rendkívüli hírről számolt be Facebookon. Az MME Budapesti Helyi Csoportja a Felső-Kiskunságba kihelyezett mesterséges odúkat ellenőrizte július 7-én, és Lajosmizse határában egy odúban összesen 10 fiókát számoltak össze.

Az MME közleménye szerint a szalakóták jellemzően 3-5, ritkán 6 tojásos fészekaljakat raknak. Időnként ennél nagyobb fészekaljméretek is előfordulnak, de ilyen esetben szinte biztosan úgynevezett „összetojásról” van szó, amikor több tojó rak tojásokat ugyanabba a fészekbe.

A korábbi években találtak már rekordot jelentő 9 fiókás fészket Magyarországon, de az a világon is példa nélküli, hogy egy odúban 10 fióka nevelkedjen.

Ezeknél a családoknál valószínűsíthető, hogy kettőnél több szülő etet, de ennek vizsgálatára az MME szakembereinek nem volt lehetősége. A fiókák az odúellenőrzés keretében a szokott módon jelölőgyűrűt kaptak, ami lehetőséget kínál a kirepülést követő azonosításukra, vonulásuk, területhűségük ellenőrzésére.

A szalakóta állománya hazánkban az 1980-as években összeomlott, mindössze 300-400 pár maradt csak, az 1990-es évek elejére pedig eltűnt a Dunántúlról is, írja az MME. Ekkor az MME helyi csoportjai a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon elkezdték segíteni a fajt nagyméretű mesterséges odúk tömeges kihelyezésével. A 2000-es években két nagy EU-pályázat is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai szalakóta-állomány folyamatosan nő: jelenleg már 2500 pár felett van, ezzel pedig napjainkban a legnagyobb az Európai Unióban.

Pusztai fajként a szalakóta jól alkalmazkodik az aszályos évekhez, mivel a fő táplálékbázisát képező rovarokat, köztük különösen a sáskákat ilyenkor is megtalálja. Ezt igazolja, hogy számuk a 2021-2022-ben tapasztalt szélsőségesen aszályos években is emelkedett itthon.


Nyitókép: "File:Common European Roller (Coracias garrulus) crop.jpg" by David Grabovac is licensed under CC BY-SA 4.0 .

 

#Tudomány-Tech#tudomány#szalakóta#mme#magyar madártani és természetvédelmi egyesület#rekord#világrekord

Címlapról ajánljuk