Tudomány-Tech

Olyan nehezek voltak az újonnan felfedezett gigászi dinoszaurusz csontjai, hogy felborult velük a teherautó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 19. 13:00

Argentin paleontológusok Chucarosaurus diripienda névre keresztelték a hosszú nyakú növényevő szauropoda dinoszauruszfajt.

Új hosszú nyakú növényevő dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak argentin paleontológusok a latin-amerikai ország déli részén, Patagónia térségében. A hatalmas állat a valaha talált legnagyobb őshüllők egyike, írja az MTI a Reuters híre alapján.

A Pueblo Blanco Természetvédelmi Területen talált leletet 2018-ban fedezték fel a tudósok, de csak most csütörtökön mutatták be a nagyközönségnek. Az új fajról szóló tanulmány júniusban jelenik meg a Cretaceous Research nevű szaklapban.

Az őshüllő legnagyobb maradványa, egy 1,90 méter hosszú, megkövesedett combcsont három részre volt törve, amikor megtalálták. A részek egyenként több mint száz kilogrammot nyomtak, és csak hárman tudták megemelni őket. 

A dinoszaurusz csontjai olyan nehezek voltak, hogy amikor furgonra rakták azokat, a jármű felborult.

A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, és a végül Buenos Aires-be szállított maradványokban sem keletkezett kár. Az eset után a tudósok a Chucarosaurus diripienda nevet adták az új dinoszauruszfajnak: a latin diripio (összetör) igével a maradványokra, a chucaro kecsua indián szóval pedig a kemény, nehezen szelídíthető állatokra, így egyben a szerencsés kimenetelű balesetre is utalva, mesélte Nicolas Chimento paleontológus.

A Chucarosaurus 50 tonnás és 30 méter hosszú lehetett, és ezzel ez az eddigi legnagyobb dinoszaurusz, amelyet a hegyvidéki Rio Negro tartományban találtak. Az őshüllő a késő kréta korban élhetett ragadozók, halak és tengeri teknősök társaságában.

Patagónia volt az otthona a világ legnagyobb növényevő dinoszauruszainak, például a kolosszális Patagotitan mayorumnak, a valaha felfedezett legnagyobb dinoszaurusznak. A kutatók máig nem tudják, miért nőttek olyan gyorsan a térségbeli fajok, egyesek egész életük során.

Matias Motta paleontológus elmondta, hogy a szauropodák közé tartozó Chucarosaurus vetekedett más patagóniai óriásokkal súlyban és méretben, de a csípő, a mellső végtagok és a hátsó végtagok jellegzetességei arra utalnak, hogy karcsúbb és kecsesebb volt.

Argentínában mintegy 140 dinoszauruszfaj találtak eddig, és ezzel Kína és az Egyesült Államok mellett a világ három legjelentősebb országa között van az őshüllőkkel kapcsolatos kutatások és felfedezések terén.

Nyitókép: SlvrHwk / Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#tudomány#paleontológia#argentína#dinoszaurusz#növényevő#szauropoda#új faj#felfedezés

Címlapról ajánljuk