Tudomány-Tech

Egyes múzeumok szerint itt az ideje leszokni a múmia szóról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 25. 14:52

Az évezredekkel ezelőtt elhunyt ókori egyiptomiak iránti tiszteletből illendőbb „mumifikált emberként” vagy nevükön említeni őket.

Egyes brit múzeumok azt javasolják, hogy a „múmia” helyett más szavakat kellene használni az ókori egyiptomi emberi maradványok bemutatásakor, írja a CNN.

Az ókortörténészek, múzeológusok szerint olyan kifejezésekkel kellene élni a jövőben, mint a „mumifikált ember”, de a legjobb, ha az évezredekkel ezelőtt elhunyt egyének nevét használjuk annak hangsúlyozására, hogy egykor ők is élő és érző emberek voltak.

Jo Anderson angol muzeológus, a Great North Múzeum munkatársa 2021-ben vetette fel, hogy ha sikerülne leszokni a múmia (mummy) szóról, akkor a hozzá tapadó, rémtörténetekben, horrorfilmekben előszeretettel használt ábrázolásokat is el lehetne távolítani ezektől az egykor volt emberektől, visszadva ezzel emberi mivoltukat, méltóságukat.

„A tudományterület szakértői körülbelül 30 éve keresik az emberi maradványokkal kapcsolatos fogalmak legmegfelelőbbikét, amikkel a múmia szót ki lehetne váltani” – mondta Daniel Antoine, a British Museum egyiptomi és szudáni gyűjteményének osztályvezetője a CVNN-nek.

„A világ minden tájáról vannak emberi maradványaink, és az általunk használt terminológiát variálhatjuk attól függően, hogy hogyan őrizték meg őket. Vannak természetes úton mumifikálódott maradványaink az ókori egyiptomi dinasztiákból, ezért természetes múmiákként fogunk hivatkozni rájuk, mert nem mesterségesen mumifikálták őket” – tette hozzá.

A British Museum igazgatója azonban hangsúlyozta, hogy nem tiltották be a „múmia” kifejezés használatát, és továbbra is használják azt galériáikban. Azonban a legutóbbi kiállításaikon már a „mumifikált maradvány” kifejezést használták, és kiírták a mumifikált személy nevét is (amennyiben az ismert volt). 

A „mumifikált maradványok” kifejezés használata arra ösztönözheti a látogatókat, hogy az egykor élt egyénre gondoljanak, ne pedig valami rémtörténet szereplőjére. A Great North Múzeum ezzel kapcsolatban érdekes kutatást végzett a látogatói közt: kiderült, hogy az Irtyru néven ismert mumifikálódott egyiptomi nőt bemutató kiállítás sok látogatójában nem tudatosult, hogy valódi személy maradványait látja, mondta Adam Goldwater múzeumigazgató a CNN-nek.

„Azzal, hogy érzékenyebben jelenítjük meg őt, remélhetőleg a látogatóink olyannak látják majd a maradványait, amilyenek valójában – nem valami házborzongató tárgyként, hanem egy igazi emberként, aki valaha élt, és hitt abban, hogyan kell a testet kezelni a halál után” – fogalmazott Adam Goldwater.

Nyitókép: Waltraud Grubitzsch/picture alliance via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#egyiptom#ókor#múmia

Címlapról ajánljuk