Tudomány-Tech

Kajának nézte a konnektort a kihalófélben lévő kubai krokodil, ez lett a veszte

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 26. 9:14

Agyoncsapta az áram a washingtoni állatkertben élő ritka hüllőt.

Szomorú hírről számolt be honlapján a washingtoni Smithsonian Állatkert és Természetvédelmi Biológiai Intézet: holtan találták ketrecében az amerikai nemzeti állatkert egyik 10 éves hím kubai krokodilját.

A ritka hüllőféle 2012-ben kelt ki a faj tenyésztési programjának részeként, az elsődleges feltételezés szerint áramütés végzett vele.

A Smithsonian közleménye szerint a gondozók december 17-én kora reggel fedezték fel az élettelen krokodilt. A személyzet arra következtetett, hogy a krokodilt egy ideiglenesen elhelyezett konnektor ingerelte támadásra.

Az új konnektor körülbelül 130 centimétere magasan volt elhelyezve, magasabban, mint az eredetileg ott lévő konnektor. A jelek alapján arra következtetnek az állatkerti szakemberek, hogy az agresszív viselkedéséről ismert krokodil lerántotta az ideiglenes elektromos berendezéseket a falról, és harapdálni kezdte azokat.

A rendszeres létesítménybiztonsági eljárások részeként a személyzet naponta többször is ellenőrzi a kiállítási tárgyak épségét. A krokodil élőhelyének utolsó ellenőrzésére december 16-án, záráskor került sor. Akkor nem észleltek semmi gyanúsat, az elektromos berendezések sértetlenek voltak.

Az állatkert folytatja az eset kivizsgálását. A krokodilházban azonnali hatállyal elektromos megszakítókat szereltek fel, hogy megelőzzék az incidens megismétlődését.

A Kubában már csak kis területeken élő kubai krokodilt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja. A vadon élő kubai krokodilok száma a becslések szerint háromezerre tehető.

Nyitókép: Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute

#Tudomány-Tech#tudomány#állatkert#washington#krokodil#smithsonian#kubai krokodil

Címlapról ajánljuk