Tudomány-Tech

A Cambridge szótára megváltoztatta a „férfi” és a „nő” szavak definícióját, a transzfóbok szerint közel az emberi civilizáció pusztulása

Mohos MátéMohos Máté

2022. december 14. 18:40

Szó szerint 1984, elmekontroll, árulás.

Megváltoztatta a „férfi” és a „nő” szavak definícióját a Cambridge szótára, hogy ne a születési, hanem a választott nem szerint határozza meg a felnőtteket. A „férfi” ezentúl azt jelenti: „egy felnőtt, aki férfiként él, és azonosítja magát attól függetlenül, hogy lehet hogy más volt a születési neme”, a „nő” pedig „egy felnőtt, aki nőként él, és azonosítja magát attól függetlenül, hogy lehet hogy más volt a születési neme”.

A News.com szerint a korábbi definícióval az volt a gond, hogy nem tett különbséget a biológiai nem (sex) és a társadalmi nem (gender) között.

A változtatást több transzfób is kritizált az interneten. Steven Crowder jobboldali kommentátor azt írta, hogy „ha irányítod a nyelvet, irányíthatod a népességet is”. A Daily Call című jobboldali lap szerzője, Mary Rooke szerint a szótár szerkesztői „kibaszottul elárulták az igazságot”, és az emberi civilizáció pusztulását helyzetre kilátásba. Dan McLaughlin, a National Review szerzője szerint az „1984-et nem útmutatóként írták”.

Többen viszont dicsérték a döntést. Evan Urquhart, az Assigned Media szerzője azt írta: „Na találjátok ki, min húzták fel magukat most a transzfóbok? Pontosan, egy szótár miatt”, míg egy brit jogvédő szervezet fantasztikusnak nevezte a hírt.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#szótár#Cambridge#transzfóbia#férfi##kritika

Címlapról ajánljuk