Tudomány-Tech

Elmebajhoz hasonló tüneteket okoz a hasis, állítja egy 12.-es biológia-tankönyv

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 15. 15:33

Elég leegyszerűsítő magyarázat.

Egy kalap alá veszi a hasist a kokainnal és az amfetaminnal egy 12.-es biológia tankönyv, amelyet a 2012-es Nemzeti Alaptanterv (NAT) szerint fejlesztettek gimnáziumi osztályoknak, írja a Qubit. A túlságosan leegyszerűsítő, felületes kijelentés így hangzik:

„Amíg az alkoholizmus okozta betegségek évtizedekig tartó folyamat következményei, addig a kábítószerek [kiemelés az eredeti szövegben] okozta elváltozások mind hatásukban, mind időbeli lefolyásukban robbanásszerűek. Az ópium, a hasis, a kokain, az amfetamin és egyéb hatóanyagokból készült kábítószerek a központi idegrendszert izgató anyagok, amelyek közvetlenül az agykéreg működésére hatnak, hallucinációkat és az elmebajhoz hasonló tüneteket okozva”.

A lap emlékeztet: a hasis alapanyaga a marihuána, amit egyre több országban és USA-béli államban legalizálnak. Ezt tévedés egy kalap alá venni olyan valóban veszélyes kábítószerekkel, mint a kokain és a heroin. Számos kutatás bizonyítja, hogy a hasis egyik hatóanyaga, a CBD jótékony hatásokkal is bír, sok országban már jó ideje használják orvosi célra.

Emlékeztetnek: 2020-ban Magyarország – az Európai Unió közös álláspontjával szemben – határozottan elutasította azt az ENSZ-kezdeményezést, amelynek értelmében nálunk is megkezdődhettek volna a marihuána hatásmechanizmusát vizsgáló gyógyászati kísérletek

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#hasis#marihuána#tankönyv#biológia#legalizálás#drog

Címlapról ajánljuk