Tudomány-Tech

A polipok sokkal csibészebbek, mint gondoltuk, és erre videós bizonyíték is van

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 9:47

A tudósok szerint a fejlábúak szándékosan dobálják egymást azzal, amit a víz alatt találnak.

Egyedül vadásznak, hajlamosak a verekedésre, egymást is kannibalizálják, de úgy tűnik, ezen kívül van még egy vonásuk a polipoknak, amely nem tűnik túl kedvesnek: iszap-, alga- vagy akár kagylótörmelékkel dobálják egymást, ráadásul úgy tűnik, hogy szándékosan. 

A Guardian cikke szerint az Octopus tetricust, azaz a közönséges sydney-i polipot tanulmányozó kutatók lefilmezték, amint a fejlábúak a törmeléket az elülső karjukba gyűjtik, és vízsugárral kilőve távolítják el, meglehetősen erőteljesen. Ezeket a dobásokat a polipok a jelek szerint barlangtakarításra vagy a kagylók elfogyasztása utáni rendrakásra használják, azonban azt is rögzítették, hogy az élőlények más polipokat is megütnek az anyaggal.

A Sydney-i Egyetem professzora, Peter Godfrey-Smith, a kutatás szerzője szerint a viselkedés meglepő, az összegyűjtött tárgyak dobálása pedig ritka az állatvilágban.

Egy tárgy kilökése a víz alatt még rövid távolságra is szokatlan, és meglehetősen nehéz is

 – mondta.

A Plos One című folyóiratban megjelent írásukban Godfrey-Smith és munkatársai arról számolnak be, hogy 2015-ben az ausztráliai Új-Dél-Wales déli partjainál lévő Jervis-öbölben elhelyezett víz alatti álló kameráikkal több mint 21 órányi videót rögzítettek több polip viselkedéséről. 


A tudósok által megfigyelt hímek és nőstények egyaránt dobálóztak. A 102 dobás 32 százaléka a polipok barlangjainak kitakarításához kapcsolódott, míg 8 százalékuk evés után történt. A dobások tárgyai legtöbbször kagylók voltak.

A feljegyzett dobások 53 százaléka két percen belül történt a polipok valamilyen interakciója, harca, párzása vagy fogócskázása után. Ezek az interakciók egy másik művelet, például a barlang tisztítása mellett zajlottak, és általában iszap volt a dobások tárgya. A kutatók szerint a dobások 33 százaléka egy másik polipot is érintett. 

Azok a polipok, amelyek szokatlan karkombinációt használtak az anyagok megtartásához, amelyek nagy erővel dobtak, és azok, amelyeknek a dobás pillanatában sötétebb volt a színük, nagyobb valószínűséggel találtak el egy másik polipot. Egy szokatlan esetet is megfigyeltek: 

egy esetben egy kagylót részben egy kar kiegyenesítésével dobott el egy polip, és eltalált egy másik polipot.

Néhány alkalommal úgy tűnt, hogy a tűzvonalban lévő polipok a várható ütés előtt, egyfajta felkészülésképpen felemelték egyik karjukat.

A kutatócsoport szerint továbbra sem világos, hogy a polipok miért vesznek célba más polipokat. Lehetséges, hogy a polipok egyszerűen csak azért ütötték meg egymást, mert más tevékenységek, például a barlangtakarítás közben interakcióba léptek egymással.

Godfrey-Smith azonban felvetette, hogy az ütéseknek céljuk is lehetett. 

Szerintem elég sok minden olyan, mint a személyes tér érvényesítése

– mondta. Hozzátette:

Elég sok esetben a nőstények olyan hím polipokat dobáltak meg anyaggal, amelyek megpróbáltak velük párosodni... Más esetekben azonban a nőstények dobáltak és ütöttek meg más nőstényeket.
 

Nyitókép: The University of Sydney / YouTube

#Tudomány-Tech#polip#sydney#állatvilág

Címlapról ajánljuk