Tudomány-Tech

Videó: így forrósodott fel a Földközi-tenger ezen a nyáron

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 22. 17:59

A rekorder hőhullám nemcsak a szárazföldet perzselte, a mediterrán tengerek május 10. körül kezdtek példátlan tempóban melegedni.

Európa több országában is rekordhőmérsékletet mértek idén nyáron, de a hőhullám nemcsak a szárazföldet érintette: a Földközi-tenger is jelentős tengeri hőhullámoktól szenvedett, írja az Európai Űrügynökség. Az ESA által finanszírozott CAREHeat projekt a műholdak korában megfigyelt egyik legintenzívebb Földközi-tengeri hőhullámot észlelte: a tengerfelszín hőmérséklete 5°C-kal haladta meg az átlagos értéket.

A tengeri hőhullámok a vízfelszín hőmérsékletének hosszabb időn át tartó szélsőséges emelkedését jelentik. Nagyságrendjük és gyakoriságuk káros hatással van a tengeri ökoszisztémákra, veszélyezteti a tengeri biológiai sokféleséget, és negatívan hat a halászatra, az akvakultúrára és az idegenforgalomra is.

A tengeri hőhullámokkal járó magasabb vízhőmérséklet szélsőséges időjárási eseményeket, például trópusi viharokat és hurrikánokat is okozhat, és megzavarhatja a víz körforgását – mindez a szárazföldön valószínűbbé teszi az árvizeket, a szárazságokat és az erdőtüzeket.

Öt fokkal volt melegebb a víz az átlagosnál

Az óceánok globális hőmérsékletének folyamatos emelkedésével a tengeri hőhullámok is egyre gyakoribbak, és az ember okozta éghajlatváltozás miatt a jövőben várhatóan csak fokozódni fog intenzitásuk, időtartamuk és gyakoriságuk. Ezért a tengeri hőhullámok előfordulásának és időtartamának előrejelzése, valamint a tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásuk megértése alapvető fontosságú, és segíthet az ökoszisztémák és a helyi közösségek védelmében.

A CAREHeat célja új stratégiák kidolgozása a tengeri hőhullámok azonosítására, állapotuk és tendenciáik értékelésére, valamint a tengeri élővilágra gyakorolt hatásuk megértésére. A 2022 márciusában indult projekt az Európai Unió Copernicus tengerfigyelő szolgálatának közel valós idejű hőmérsékleti adatait használta fel az idén nyáron bekövetkezett földközi-tengeri hőhullám észlelésére és nyomon követésére. Az adatok alapján látványos animáció is készült:


A kutatócsoport megállapította, hogy ez a különösen szélsőséges hőhullám április második felében kezdődött a Földközi-tenger középső és északnyugati részén. A térségben a tengerfelszíni hőmérséklet emelkedése május 10-e körül felgyorsult, és 10 nap alatt hirtelen 16°C-ról 22°C-ra ugrott a hőmérséklet. A hőhullám maximális intenzitását július 21-én érte el a Ligur-tengeren, ahol az átlagtól való eltérés elérte az 5 fokot.

Szeptember közepén a Földközi-tengeren még mindig tartott a hőhullám. A kutatócsoport továbbra is figyelemmel kíséri a hőhullám alakulását, hogy megértse, hogyan terjed a hőmérsékleti jel a felszín alatt, mik a hosszú ideig tartó szélsőséges esemény mozgatórugói, és milyen hatással van a hőhullám a Földközi-tenger tengeri ökoszisztémájára.

Nyitókép: CAREHeat / E.U. Copernicus Marine Service / ESA

#Tudomány-Tech#tudomány#klímakatasztrófa#földközi-tenger#hőhullám#kánikula

Címlapról ajánljuk