Tudomány-Tech

Csütörtököt mondott Jeff Bezos rakétája, a New Shepard

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 12. 20:36

A hajtómű meghibásodása miatt beindult a vészmegszakító rendszer, ami eltávolította a rakéta csúcsán lévő kapszulát. Emberek most nem voltak a fedélzeten.

 

Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin hétfőn elszenvedte első rakétaindítási kudarcát. A Nyugat-Texas-i indítóállásról föllőtt New Shepard rakéta egy perccel a felszállás után, 1126 km/órás sebességnél, körülbelül 8500 méter magasságban elkezdett letérni a megadott pályáról – feltehetően a hajtómű meghibásodása miatt.

A rakéta tetején lévő kapszulában ezúttal nem utaztak emberek, csupán tudományos kísérletek. A kapszula vészmegszakító rendszere sikeresen működésbe lépett, és eltávolította az űrhajót a rakéta tetejéről. Néhány perccel később a kapszula ejtőernyőivel rendben landolt a sivatagban.


A Blue Origin élőben közvetítette ezt a rakétastartot is, ami a többször felhasználható New Shepard rakéták 23. fellövése volt. Miután a kapszula a tervezettnél jóval előbb levált a rakétáról, a kommentátor bejelentette: 

Úgy tűnik, rendellenesség történt a mai repülés során. Ezt nem terveztük.

A rakétáról nem mutattak videót a hiba bekövetkezte után. A rakéta általában függőlegesen szokott landolni a fellövőállás betonján, és a következő repülésekhez újrahasznosítják; ez most nyilvánvalóan nem így történt. 

A kapszula több mint 11 300 méter magasságot ért el. A fedélzeten harminchat kísérlet volt, ezek felét a NASA szponzorálta.

„A mai, személyzet nélküli repülés során a hordozórakéta meghibásodott. A menekülési rendszer a terveknek megfelelően működött” – írta később Twitteren a cég, de részleteket nem közöltek.


Ugyanezzel a rakétával és kapszulával már korábban is szállítottak fizető utasokat 10 perces utakra az űr szélére. A mostani volt a kilencedik repülése ennek a rakétának, írja a Phys.org.

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#jeff bezos#blue origin#new shepard#rakétakilövés#kudarc

Címlapról ajánljuk