Tudomány-Tech

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 11:02

 Egy kevés nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható.

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar: a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-vel.

Az intézet 25 féle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezte el, és az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml, illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja - nem ritkán több mint 20 százalékkal - a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t.

Csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. 

A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén.

Kiemelték: az Elf Bar Magyarországon a legális ellátórendszeren belül nem kapható, aki más helyen, például interneten vásárol ilyen termékeket, az minden esetben illegális formát választ.

A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek, illetve akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek.


Nyitókép: RTL 

#Tudomány-Tech#elf bar#nikotin#mérgezés

Címlapról ajánljuk