Tudomány-Tech

Nagyot ugrott augusztusban a majomhimlős esetek száma Amerikában, már 13 ezer fertőzött van

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 18. 16:50

Magyarországon 62 esetről tudnak.

Az esetszámok friss összesítése szerint a járvány májusi kezdete óta 13 517 ember fertőzödött meg eddig majomhimlővel az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) honlapján közölt grafikonból jól látszik, hogy a vírusfertőzés június vége felé kezdett egyre jobban erőre kapni, és a járvány terjedése augusztus első két hetében gyorsult fel igazán.

Az esetszámok térképes megjelenítéséből az is kiderül, hogy a legtöbb esetet Kaliforniában és New York államban regisztrálták, de Floridában, Texasban és Georgia államban is sokan fertőződtek meg az afrikai eredetű vírussal. 

A CDC globális összesítése szerint világszerte 39 434 ember fertőződött meg majomhimlővel, és ami aggodalomra ad okot, hogy közülük 39 047 ember (azaz csaknem mind) olyan országokban él, ahol a majomhimlő eddig nem volt jelen. Az Egyesült Államok után Spanyolországban fertőződtek meg a legtöbben, 5792-en. Magyarországon 62 esetről tud a CDC. Az összesített adatok szerint eddig 12 ember halt meg a betegség következtében.

Nyitókép: Los Angeles-i férfi majomhimlő elleni védőoltást (Jynneos) kap augusztus 10-én – Fotó: Mario Tama/Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#majomhimlő#majomhimlő-járvány#egyesült államok

Címlapról ajánljuk