tudomány-tech

Kiderült, mi okozhatja a péniszek zsugorodását

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 8:27

Dr. Swan szerint a világ egyes részein egy átlagos huszonéves ma már kevésbé termékeny, mint a nagymamája volt 35 évesen.

Egy vezető epidemiológus és környezetvédelmi szakértő könyvet jelentetett meg, amely az ipari vegyi anyagok és a pénisz hossza közötti kapcsolatot vizsgálja, számolt be az Euronews

Dr. Shanna Swan Count Down című könyvében azt állítja, hogy a modern világ megváltoztatja az emberek reproduktív fejlődését, és veszélyezteti az emberi faj jövőjét. A könyv felvázolja, hogy a környezetszennyezés hogyan vezet a merevedési zavarok magasabb arányához, a termékenység csökkenéséhez és a kis pénisszel született csecsemők növekvő számához. 

A világ egyes részein egy átlagos huszonéves ma már kevésbé termékeny, mint a nagymamája volt 35 évesen

 – írja Dr. Swan, aki a helyzetet globális egzisztenciális válságként értékeli. A kutató szerint a környezetünkben található vegyi anyagok és a modern világ egészségtelen életmódja felborítja a hormonháztartás egyensúlyát, ami különböző fokban okoz pusztítást a reprodukciós képességben. A könyv szerint az ember az öt lehetséges kritérium közül, amelyek alapján meghatározzák, hogy egy faj veszélyeztetett-e vagy sem, háromnak már megfelel Dr. Swan szerint. 

Dr. Swan kutatásai szerint ezt a zavart a ftalátok, a műanyaggyártásban az anyagok rugalmasságának növelésére használt vegyi anyagok okozzák, amelyek befolyásolhatják a hormonok termelődését.

A ftalátok megtalálhatók a játékokban, az élelmiszerek csomagolásában, mosószerekben, kozmetikumokban és még sok más termékben. Dr. Swan azonban úgy véli, hogy ezek az anyagok radikálisan károsítják az emberi fejlődést.

Az anyaméhben felszívódott anyagok miatt a csecsemők már most vegyi anyagokkal szennyezve jönnek a világra

– állítja Dr. Swan, akinek legutóbbi munkájának nagyobb része a ftalátok hatásaira összpontosított. A kutató kezdetben patkányoknál vizsgálta a ftalát-szindrómát, majd 2000-ben áttörés történt és lehetővé vált a ftalátok alacsony dózisainak mérése emberekben is. Azóta a kutató számos tanulmányt publikált arról, hogy ezek a vegyi anyagok hogya juthatnak a szülői szervezetből az és utódaikba, milyen hatással vannak a női szexuális vágyra, illetve a pénisz hosszára.

Egyik leghíresebb, 2017-es tanulmánya a spermaszám és a környezetszennyezés közötti összefüggést vizsgálta egy úttörő kutatással, amely a férfiak termékenységét vizsgálta az elmúlt négy évtizedben. Dr. Swan és csapata a 185, csaknem 45 ezer egészséges férfi bevonásával készült tanulmányt vizsgálva arra jutott, hogy a nyugati országokban élő férfiak spermiumszáma 1973 és 2011 között 59 százalékkal csökkent.

Az Euronews cikke szerint azonban vannak megnyugtatóbb hírek is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség létrehozása óta az európai polgárok 41 százalékkal kevesebb részecskeszennyezésnek vannak kitéve, mint két évtizeddel ezelőtt. Ezek a szabályozások átlagosan kilenc hónappal meghosszabbíthatták meg az európaiak várható élettartamát.

Michael Greenstone, a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézetének igazgatója úgy fogalmazott: az emberek változás iránti igénye és az azt követő határozott szakpolitikák korábban is segítettek megtisztítani a levegőt Európa egyes részein. A lap hozzáteszi: ez azt jelenti, hogy ha a szennyezéscsökkentő intézkedéseket megfelelően végre lehet hajtani, akkor még van remény a jövőre és az emberiség termékenységére nézve.

Nyitókép: Getty Images

#tudomány-tech#pénisz#szennyezés#zsugorodás#termékenység

Címlapról ajánljuk