Tudomány-Tech

Kihaltnak hitt óriásteknőst találtak a Galápagos-szigeteken

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 9. 21:20

A Chelonoidis phantasticust több mint száz éve kihaltnak tartották, egy 2019-ben talált egyedről mostanra állapították meg, hogy tényleg a faj túlélő tagja.

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknősfajról bizonyosodott be, hogy még lehetnek életben lévő egyedei a Galápagos-szigeteken.

A Chelonoidis phantasticus fajt egy 1906-os expedíción fedezte fel Rollo Beck. A tudós akkor egy hím példányt talált, amit a biológusok a faj utolsó egyedének hittek.

„Minden, amit a fajról tudtunk, arra utalt, hogy kihalt” – mondta Stephen Gaughrant, a Princeton Egyetem ökológus-evolúcióbiológusa, a Communications Biology című tudományos lapban közölt tanulmány egyik vezető szerzője.

Kihaltnak hitt óriásteknőst találtak a Galápagos-szigeteken
A Chelonoidis phantasticus 1906-ban talált, preparált egyede –  Fotó: California Academy of Sciences

2019-ben, a nagyrészt feltáratlan Fernandina-sziget egyik bozótos részén egy olyan teknőst találtak, amiről egy ideig nem tudták eldönteni, hogy pontosan melyik faj tagja. 

A Galápagos-szigetcsoport nyugati részén lévő, egy aktív vulkán által formált sziget lakóját Fernandának nevezték el a szigetről. Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt.

A zoológusok bíztak abban, hogy hátha a kihaltnak hitt faj egyede, de ennek megerősítéséhez el kellett készíteni mindkét állat teljes DNS-térképét.

A Princeton kutatói az 1906-ban és a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét is feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, amely szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától.

A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Nyitókép: Fernanda – Fotó: Galápagos Conservancy

#Tudomány-Tech#tudomány#galapagosi óriásteknős#kihalt#nem halt ki

Címlapról ajánljuk