Tudomány-Tech

Videó: elképesztő hatékonysággal pusztítottak el egy orosz harckocsit egy DJI Mavic 3 drón segítségével

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 15. 21:45

A 800 ezer forintos kínai drón megtalálta, majd a 94. gépesített dandár négy bombával megsemmisítette a százmilliós T-72B3 tankot.

Elég sok felvételt lehetett már látni az ukrán honvédőktől, amiken orosz páncélos harceszközök elleni harc látható. Volt köztük sok olyan is, amik drónokról ledobott bombák hatását mutatták, de az Igor Girkin haditudósító által, a Twitteren vasárnap este közzétett videó talán az eddigi leglátványosabb mind közül.

A május 14-én készült felvételt Roman Donik Telegram-csatornájáról vette át Girkin. Roman Donik azt írta, hogy a felvételen egy T-72B3 tank elleni bombatámadás látható.

Az orosz harckocsi pozícióját egy DJI Mavic 3 drón derítette fel, majd a 94. gépesített dandár harci drónja négy, 159 méter magasságból ledobott bombával megsemmisítette a százmilliós T-72B3 tankot. Az első robbanás után a háromfős személyzet közül ketten, akik a tank mellett álldogálnak, menekülőre fogják. A második és harmadik bomba után a tank vezetője megpróbálja a harckocsit elkormányozni, de ekkor hull alá a sorsát megpecsételő negyedik bomba.


A robbanás akkora, hogy teljesen betölti a képernyőt. Feltehetően a negyedik bomba hatására robbantak fel a tank öntöltő rendszerében tárolt lőszerek. Ezt támasztják alá a videó vége felé látható, tűzijátékszerű, minden beterítő másodlagos robbanások.

A videó jól illusztrálja, hogy a 21. században milyen nem szokványos módszerekkel lehet sikeresen harcolni 20. századi harcrendszerek ellen: egy kereskedelmi forgalomban kapható, 800 ezer forintos kínai gyártmányú drón képes közvetve kiiktatni akár egy százmilliós T-72B3 tankot is.

Helyesbítés: a fenti cikk korábbi változatában tévesen szerepelt, hogy a bombákat a DJI drónról dobták volna a tankra.

#Tudomány-Tech#infotech#haditechnika#dji mavic#drón#orosz-ukrán háború#t-72#tank

Címlapról ajánljuk