tudomány-tech

Háztartási gépekbe szánt chipeket kénytelen az orosz hadsereg beszerelni a harci eszközeibe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 12. 21:42

A háború miatt bevezetett nyugati szankciók következtében nincs elég alkatrész, ezért mosogatógépekből és hűtőszekrényekből származó chipeket használnak, ha valamit javítani kell.

Az amerikai szankciók miatt Oroszország kénytelen háztartási gépekbe szánt számítógépes chipeket használni katonai eszközök javítására, írja a Business Insider.

„Jelentéseket kaptunk ukránoktól, hogy amikor hátrahagyott orosz katonai felszereléseket találnak, azok tele vannak olyan félvezetőkkel, amelyeket mosogatógépekből és hűtőszekrényekből szereltek ki” – mondta Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerdán a szenátus költségvetési bizottsága előtt.

Raimondo nemrég találkozott ukrán tisztviselőkkel, akik elmondták neki, hogy a katonáik által zsákmányolt orosz harckocsik átkutatásakor ipari és háztartási gépekből származó alkatrészeket találtak. Raimondo elmondta a bizottságnak, hogy az amerikai technológia Oroszországba irányuló exportja csaknem 70 százalékkal csökkent a szankciók következtében.

Az orosz hadiipar elég nagy mértékben támaszkodik a nyugati beszállítókra, de a háború miatt az amerikai technológiai cégeknek tilos termékeiket Oroszországba exportálniuk. „A mi megközelítésünk az volt, hogy megtagadjuk Oroszországtól a technológiát, és ez megbénítja majd az orosz katonai műveletet. És pontosan ezt tesszük” – mondta Raimondo a bizottságnak.

A Fehér Ház vasárnap közölte, hogy az amerikai szankciók megakasztják az orosz harceszközök javítását: „Oroszország fegyverei és felszerelései pótlásával küzd. A két nagy tankgyár a külföldi alkatrészek hiánya miatt le is állította a munkát.”

Az ukrán erők rengeteg bizonyítékot szolgáltattak már arra, hogy az orosz csapatok sokszor siralmas eszközökkel vannak felszerelve. Áprilisban bemutattak például egy orosz drónt, amely ragasztószalaggal volt betekerve, és az üzemanyagtartálya egy műanyag palack kupakjával volt lezárva.

Hétfőn Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere azt mondta, hogy Ukrajna által lelőtt orosz vadászgépekben a műszerfalra ragasztva kezdetleges GPS-eszközöket találtak, a beépített navigációs rendszerük ugyanis használhatatlan volt.

Nyitókép: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

#tudomány-tech#orosz-ukrán háború#infotech#oroszország#ukrajna#chiphiány#szankciók

Címlapról ajánljuk