Tudomány-Tech

Jelentős IQ-különbséget mértek egy külön nevelt egypetéjű ikerpár tagjai közt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 10. 14:02

Az egyik lány az Egyesült Államokban, a másik Dél-Koreában nevelkedett, az Amerikában élő testvér intelligenciahányadosát 16 ponttal alacsonyabbnak mérték.

Egy friss tudományos jelentés szerint különleges anomáliát észleltek egy egypetéjű ikerpár intelligenciamérése során, írja a Newsweek. A kutatók egy olyan ikerpárt vizsgáltak, amelynek egyik tagja az Egyesült Államokban, a másik pedig Dél-Koreában nevelkedett. A Personality and Individual Differences című folyóiratban megjelent tanulmány a közöttük mért jelentős IQ-különbségről számolt be.

A Dél-Koreában született ikerpár tagjai kétéves korukban, 1976-ban szakadtak el egymástól, miután az egyikük eltévedt egy szupermarketben. Az elveszett lány nevelőszülőkhöz került, és végül az Egyesült Államokban fogadták örökbe.

A két testvér már felnőttként 2018-ban talált újra egymásra. A külön nevelt egypetéjű ikrek nagyon ritkák, ezért kettejüket tudományos összehasonlításnak vetették alá intelligenciájuk, valamint személyiségük és kórtörténetük tekintetében.

A tesztek kimutatták, hogy az Amerikában örökbefogadott iker intelligenciahányadosa 16 ponttal alacsonyabb volt. 

Az eddigi kutatások szerint az egypetéjű ikrek IQ-ja között általában legfeljebb 7 pontnyi különbség van.

Bár a kutatók nem tudják biztosan, hogy mi okozta a drasztikus IQ-különbséget, a tanulmány megállapította, hogy az örökbefogadott iker sokkal zűrösebb neveltetést kapott, mint testvére, akit a biológiai szülei neveltek. A Dél-Koreában élő iker sokkal szeretetteljesebb családi környezetről számolt be, mint nővére, akinek otthoni életében zavarok voltak, többek között az örökbefogadó szülei elváltak.

A pár közötti IQ-különbség ellenére azonban a személyiségértékek majdnem azonosak voltak. A tanulmány szerint az ikrek közötti hasonlóságok nyilvánvalóak voltak a személyiség, az önértékelés, a mentális egészség, a munkahelyi elégedettség és az orvosi élettörténet terén. Míg IQ-különbségük figyelemre méltó volt, személyiségbeli hasonlóságuk összhangban volt az ikergenetikával kapcsolatos meglévő kutatásokkal.

A tanulmány szerint különösen figyelemre méltó volt, hogy az ikrek mindketten nagyon lelkiismeretesek voltak, vagyis jól szervezettek és sikerre törekedtek. Az örökbefogadó iker a nehéz neveltetése ellenére is mutatta ezeket a tulajdonságokat. Ez kifejezetten azt jelzi, hogy milyen szerepet játszhat a genetika az ember személyiségének alakításában.

A jelentés egyik szerzője Nancy Segal, a fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem professzora és az Ikerkutatási Központ igazgatója, aki szerint a tanulmány új megvilágításba helyezi a természet kontra nevelés vitát:

A genetika sok tulajdonságot befolyásol, de minden tulajdonság a genetika és a környezet összetett keveréke.

– nyilatkozta  Nancy Segal a Newsweeknek, hozzátéve, hogy „nem minden tulajdonságra hatnak egyformán a gének és a környezet – így nem lehet megmondani, hogy a természet vagy a nevelés a fontosabb – ez specifikusan az egyes tulajdonságokra jellemző. A gének is jelentősen befolyásolják a mentális képességeket, de az olyan egyedi esetekben, mint ezek az ikrek, a hatások kevésbé lehetnek markánsak.”

Nyitókép: UfukSaracoglu/iStock/Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#tudomány#egypetéjű ikrek#egyesült államok#dél-korea#intelligencia

Címlapról ajánljuk