Tudomány-Tech

Miért van letérkövezve a Csendes-óceán feneke?

Dévai LászlóDévai László

2022. május 10. 21:26

A kutatók szerint ez itt sajnos nem Atlantisz, a válasz ennél sokkal unalmasabb.

A kommentelők és az önjelölt oceanológusok egyszerre szisszentek fel, amikor egy élő közvetítésben feltűnt egy nagyon érdekes jelenség. Az EVNautlius nevű YouTube-csatorna előszeretettel közvetít mélytengeri, pontosabban óceáni merüléseket.

Az egyik ilyen élő adásban tűnt fel egy olyan óceán fenekén fekvő szakasz, ami kísértetiesen hasonlít egy térkővel kirakott útra.


A tengerek és óceánok alsóbb régióinak mindössze három százaléka van feltérképezve, ezen az arányon próbál javítani a szóban forgó expedíció, amit a YouTube-on is lehet követni. Akárhogy is, az élő közvetítés közben mindenki nagyon izgalomba jött, hogy megtalálták az elsüllyedt civilizáció, Atlantisz nyomát, de nagy valószínűséggel nem erről van szó.

Amit a kamerákon keresztül látni lehetett, az valójában vulkáni kőzet, ami a folyamatos melegedés és kihűlés miatt megrepedezett.

A képződmény a Nootka csúcsán alakult ki. A Nootka lényegében egy vulkáni tevékenység következtében kialakult víz alatti hegy, aminek a csúcsa 1029 méterrel az óceán felszíne alatt található. A nem önjelölt oceanológusok azonosították is a kőzetet, egészen pontosan hialoklasztitról van szó. Ez egy olyan üvegszerű kőzettípus, ami akkor keletkezik, amikor a forró láva vízzel vagy jéggel érintkezik.

Véleménye van a témáról? Szóljon hozzá a Facebookon!

 

Nyitókép: EVNautilusb / YouTube

#Tudomány-Tech#atlantisz#csendes-óceán#térkő

Címlapról ajánljuk