Tudomány-Tech

Állítólag olyan jól sikerült az új Top Gun film hiperszonikus lopakodója, hogy Kína kémműholdat küldött rá

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 6. 19:12

A film rendezője katonai forrásokból értesült az űrmanőverről, aminek célja az életnagyságú filmes kellék lefotózása volt.

Hamarosan a mozikba kerül a legendás Top Gun film folytatása, a Top Gun: Maverick, ennek megfelelően – ahogy az lenni szokott a hollywoodi sikerfilmek esetében – egyre több hír jelenik meg a filmmel kapcsolatban. A lassan hatvanéves Tom Cruise főszereplésével forgatott haditengerészetes, vadászgépes mozifilmről beszélt nemrég a Sandboxx katonai közösségi oldalnak Jerry Bruckheimer, a film producere, és igazán érdekes dologról számolt be.

A film egyik különlegessége, hogy szerepel benne egy fiktív (azaz nemlétező) repülőgép, a hiperszonikus, azaz a hangsebesség sokszorosával repülni képes Darkstar. A filmben látható Darkstar meglehetősen hasonlít a még csak tervasztalon létező, pilóta nélküli, hiperszonikus, lopakodó tulajdonságokkal is bíró Lockheed Martin SR-72 felderítő repülőgép látványtervére. Az SR-72-t az a Skunk Works fejlesztőműhely építi, ami a legendás Lockheed SR-71 Blackbird felderítőgépet, a világ máig leggyorsabb repülőgépét építette.

És az, hogy az új Top Gun film Darkstar repülőgépe az SR-72-re hasonlít nem véletlen: a rendező, Joseph Kosinski a Skunk Works és a Lockheed Martin tervezőit kérte fel, hogy vegyenek részt a fiktív, de a lehető legrealisztikusabb hiperszonikus lopakodó megalkotásában. A forgatáshoz építettek egy életnagyságú makettet is, hogy a Darkstar jeleneteihez azt is használják a számítógépes grafika mellett.

Jerry Bruckheimer ezzel kapcsolatban azt mondta a Sandboxx-nak, hogy a makett olyan valósághűre sikerült, hogy állítólag felkeltette a kínai hírszerzés érdeklődését. Legalábbis a producernek arról számoltak be az Egyesült Államok haditengerészetének meg nem nevezett illetékesei, hogy Kína módosította az egyik kémműholdjának pályáját, hogy jobban megnézhessék a gépet és fotókat készíthessenek róla.

Akár valódi is lehetne a Darkstar

A Darkstar nyilvánvalóan az új Top Gun film egyik fontos szála, amit igyekeznek az alkotók a lehető legtovább balladai homályban tartani.

Tom Cruise a Darkstar pilótafülkéjében. Screenshot a Super Bowl szünetében vetített trailerből

A fiktív (kém)repülőgép ennek megfelelően csak pár másodpercere tűnik fel a filmelőzetesekben, a fenti screenshot ebből a trailerből van:


 

A Darkstar repülés közben

A fenti képkocka ebben az előzetesben látható:


Míg cikkünk nyitóképét Lady Gaga frissen, május 6-án bemutatott klipjéből loptuk. A Hold my Hand a film fő betétdala lesz:


Ha mindez nem lenne elég az érdeklődés és izgalom fenntartásához, a Kawasaki nemrég kiadott egy fotót, a filmben szereplő, felújított Kawasaki Ninja motorkerékpárról, ami egy hangárban áll, a Darkstar orr-részének társaságában:

Fotó: Kawasaki

Hogy mennyi a producer által elmondottakban a valóság, nehéz eldönteni. Hogy hol és mikor lehetett szabad ég alatt a Darkstar makettje, nem derül ki. Az elképzelhető, hogy az amerikai katonai létesítményeket szemmel tartó kínai kémműholdak valóban láthattak egy korábban sosem látott repülőgépet az egyik, átmenetileg forgatási helyszínként is használt bázison vagy a Skunk Works kaliforniai telephelyén. Annak érdekében, hogy jobb szögből, jobb felvételeket készítsenek róla, akár módosíthatták is egyik felderítő szatelitjük pályáját.

A Skunk Works nevéhez pedig a Blackbird-ön kívül olyan különleges repülőgépek fűződnek, mint például az U-2 kémgép, az F-117 lopakodó bombázó, az F-22 Raptor és F-35 Lightning II lopakodó vadászgépek vagy az RQ-170 Sentinel lopakodó drón. Így hihetően hangzik, hogy a filmforgatáshoz általuk készített Darkstar-makett felkelthette Kína érdeklődését, valódinak gondolva a filmes kelléket. De, az hogy mennyi igaz a film producere által előadottakban, valószínűleg sosem tudjuk meg.

#Tudomány-Tech#haditechnika#Kultúra#film#top gun#lopakodó#kína#kémműhold#darkstar

Címlapról ajánljuk