Tudomány-Tech

Magyar kutatók is dolgoznak a vakok látás-visszaállítását forradalmasító eszközön

Kiss BalázsKiss Balázs

2022. április 23. 14:18

Jelenleg egy vizuális implantátumot használó embernek olyan a látás, mintha csillagokat nézne – pontszerű és villanásnyi képek. Az új fejlesztés a villanások és a látható pontok többszörözésével érné el, hogy a látássérültek teljesebb képet kapjanak a világról – mondta a nemzetközi projektben részt vevő magyar kutató.

Újabb magyar kutatócsoport dolgozik azon, hogy visszaadja a vakok látását. 2021-ben a Roska Botond vezette nemzetközi csoport a retina sejtjeinek elhalását követő vakságot tudta részlegesen visszafordítani. Most az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vesz részt egy ősszel induló projektben, aminek célja az agy látásért felelős részébe beültethető vizuális protézisek teljesítményének és felbontásának javítása.

A magyar munkacsoport vezetője, Ulbert István az rtl.hu-nak elmondta, két oka van annak, hogy 

az agyban szeretnék megoldani a látáshiány problémáját, és nem közvetlenül a retinában.

Egyrészt a klasszikus, szemhez köthető protézisek jó része elektromos impulzusokkal ingerli a látásért felelős sejteket, ami hosszú távon roncsolja azokat. Másrészt, ha mégis megoldható, hogy a Roskáék által használt nem roncsoló módon, azaz fényimpulzusokkal gerjesszék a pálcika- és csapsejteket, abban az esetben is kérdéses lehet, hogy azoknál, akik betegség miatt vakultak meg, maradt-e elég sejt, ami biztosítaná a látást.

A kutató azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi eszközök nyújtotta pontszerű látásélmény kétdimenziós látássá legyen fejleszthető úgy, hogy az ne tegyen kárt a használójában. Jelenleg egy vizuális implantátumot használó embernek olyan a látás Ulbert István szerint, mintha csillagokat nézne. A fénnyel vagy elektródákkal ingerelt sejtek villanásnyi képeket alkotnak. Az ő fejlesztésük 

a villanások megsokszorozásával és a látható pontok többszörözésével érné el, hogy a látássérültek teljesebb képet kapjanak a világról.

Azt mondta, munkacsoportjával a kutatás kezdeti fázisánál azt fogják vizsgálni, hol és mit kell ingerelni, valamint milyen ingerlési mintázatokat kell használni, hogy a kívánt eredményt elérjék. Ennek alapján a nemzetközi csoport egyik tagja elkészíti a látást elősegítő eszközt, amit a magyarok és egy belga kutatócsoport fognak állatokon visszatesztelni modern képalkotó módszerekkel.

A négy éven át tartó nemzetközi projektet a Horizont Európa program támogatja 2,1 millió euróval. Ezt a Leuveni Katolikus Egyetem vezeti, és a TTK kutatócsoportja mellett részt vesz benne a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem, valamint a ReVision Implant nevű leuveni startup cég is.

Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

 

#Tudomány-Tech#látás#vakság#protézis#elkh

Címlapról ajánljuk