Tudomány-Tech

Klónoztatta macskáját egy amerikai nő, jókora meglepetés érte

rtl.hurtl.hu

2022. április 12. 10:18

25 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 8,7 millió forintot fizetett az eljárásért.

2017-ben pusztult el Kelly Anderson imádott macskája, Chai: a négylábú megevett egy darab csomagolóanyagot, amely fennakadt a beleiben. A kétségbeesett gazdának eszébe jutott, hogy korábban egy barátjával szóba került egy texasi vállalkozás, a ViaGen Pets, amely háziállatok klónozásával foglalkozik, így nem késlekedett, másnap reggel már meg is kereste őket. 25 ezer dollárral, átszámolva több, mint 8,7 millió forinttal és 5 évvel később kezében tarthatta Chai genetikai mását, Belle-t – számolt be a Washington Post.

A 6 hónapos cica külsőre genetikai eredetije pontos mása: szeme, bundája is ugyanolyan és éppen annyira szeret gazdája hátához bújva aludni, mint az „eredeti Chai”, azonban a hasonlóságok itt véget is érnek. Mindennek oka az, hogy a klónozás nem fénymásolást jelent, végeredménye nem ugyanaz az állat, a tapasztalatokat, a szocializációt, emlékeket nem lehet „átvinni” a klónba, 

ez pedig befolyásolja a viselkedést is. 

A lap szerint egyre többen döntenek úgy, hogy klónoztatják háziállatukat, azonban ez komoly etikai kérdéseket vet fel. Che Myong Ko, az Illinoisi Egyetem professzora szerint a klónozás folyamata viszonylag egyszerű. Mintát vesznek az állat füléből vagy hasából, a kinyert sejteket egy laboratóriumban  enzimkeverékbe helyezik, hogy kivonják a DNS-t. Ezután a tudósok megtermékenyítetlen petesejtet nyernek ki egy másik donor állatból. A sejt magját eltávolítják egy „pici, apró tűvel”  és kicserélik a házi kedvenc sejtmagjával. Az új petesejtet, amely a háziállat DNS-ét hordozza, a méhben megtalálható tápanyagok keverékébe helyezik és embrióvá tenyésztik, amit egy donorállatba ültetnek be. 

A probléma az, hogy nem minden embrió életképes és nem minden vemhesség végződik szerencsésen, így egy-egy klónozáshoz akár több donorállatot, embriót is fel kell használni. Mivel a klónozás nem természetes folyamat, előfordulhatnak olyan rendellenességek az embriókban, amelyek közvetlenül a születés után vetéléshez vagy halálhoz vezethetnek, mondta Ko. A cikk felveti: érdemes több állatot veszélybe sodorni, betegségeknek, illetve halálnak kitenni azért, hogy megkapjuk háziállatunk klónozott mását? 

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#macska#klónozás#háziállat

Címlapról ajánljuk